Rusija odbacuje optužbe protiv aktivista Greenpeacea

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rusko pravosuđe je u srijedu nastavilo zatvarati sudske postupke protiv aktivista Greenpeacea, optuženih nakon akcije na Arktiku, i time otvorilo put za njihov odlazak iz zemlje.

Članovima posade broda Artic Sunrise, među kojima je i kapetan broda, uručene su odluke o zatvaranju postupaka protiv njih, navela je organizacija Greenpeace u priopćenju i dodala da oni sada trebaju dobiti izlazne vize u putovnice, kako bi oni koji nisu Rusi mogli napustiti zemlju.

Na društvenoj mreži Twitter Greenpeace je objavio prekid procesa protiv svojih 17 aktivista, među kojima je i američki kapetan Peter Willcox, ruska liječnica Ekaterina Zaspa i dužnosnik novinske službe Greenpeacea u Rusiji Andrej Alakverdov.

Ruska pogranična policija privela je 30 aktivista s broda "Arctic Sunrise" i najprije ih teretila za gusarenje, ali je optužnica kasnije promijenjena u huliganstvo.

Pogranična policija drži da je Greenpeaceov brod prekršio propise o morskoj plovidbi i nije se pokorio zahtjevu da se zaustavi, te je nastavio ploviti oko ruske naftne platforme.

Prvi je u utorak rješenje o amnestiji dobio Britanac Anthony Perrnett koji bi u četvrtak mogao dobiti vizu.

Ruska Duma usvojila je prošle srijede povodom 20. godišnjice Ustava Rusije odluku o amnestiji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je prošlog tjedna mogućnost amnestije aktivista Greenpeacea. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter