Rusija od Kijeva traži oslobađanje dvojice novinara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rusija je zatražila u subotu u prvom službenom priopćenju nakon inauguracije novog ukrajinskog predsjednika oslobađanje dvojice novinara ruske televizije koje su uhitile ukrajinske službe sigurnosti na kontrolnoj točki na istoku zemlje.

"Tražimo da Kijev poduzme trenutačne mjere za bezuvjetno oslobađanje tih ruskih građana", navodi rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

Ministarstvo je također pozvalo ukrajinske vlasti da prekinu ilegalne akcije prema ruskim i stranim novinarima te da im jamči obavljanje njihovih profesionalnih aktivnosti u sigurnim uvjetima.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu je naredio da se poduzmu sve pravosudne mjere za oslobađanje te dvojice muškaraca.

Uprava ruske televizije Zvezda je objasnila da su novinarima stavljene lisice i da su u petak ispitani na kontrolnoj točki blizu separatističkog uporišta u Slovjansku, nakon čega se odvezeni helikopterom.

Ukrajinska nacionalna garda je objasnila u subotu da se sumnjalo da su novinari skupljali informacije o kontrolnoj točki. U svibnju su ukrajinske vlasti uhitile dvojicu ruskih novinara internet portala Life News u istoj regiji, optuživši ih da u automobilu prenose protuzračne rakete.

Njih dvojica su oslobođena nakon tjedan dana zahvaljujući intervenciji čečenskog predsjednika. Kremlj im je dodijelio odlikovanja za hrabrost. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter