Rusija: Nova vlada stara imena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je u ponedjeljak sastav nove vlade koju predvodi Dmitrij Medvedev, u kojoj su na kljucnim pozicijama ostali njegovi najbliži suradnici.

Od sedam potpredsjednika vlade, pet ih dolazi iz prošle, a jedan od Putinu najbližih ljudi, Igor Šuvalov, zadržao je dužnost prvog potpredsjednika vlade zaduženog za gospodarsku politiku. Dvoje novopridošlih potpredsjednika su Arkadij Dvorkovic, ekonomski savjetnik Kremlja iz vremena Dmitrija Medvedeva, i Olga Golodec koja je u zadnje vrijeme radila u moskovskoj gradskoj upravi.

Sergej Lavrov ostaje na dužnosti ministra vanjskih poslova, Anton Siluanov i dalje ce biti ministar financija, a Andrej Bjelousov zadržao je resor za gospodarski razvoj. Putin je usto zadržao Anatolija Serdjukova na dužnosti ministra obrane.

Rašid Nurgalijev koji je bio ministar unutarnjih poslova u Putinovoj vladi, zamijenjen je dosadašnjim šefom moskovske policije, generalom Vladimirom Kolokoljcevom, u casu kada je ruska policija vec mjesecima upletena u velik skandal zbog navodnog mucenja i zlostavljanja u policijskim postajama.

"Stanje u kojemu je trenutacno rusko gospodarstvo je nestabilno (...). U takvim uvjetima morat cete provesti program razvoja Rusije", naglasio je Putin pošto je procitao imena novih clanova vlade.

Medvedev (46) imenovan premijerom nakon što se Putin vratio u Kremlj 7. svibnja, najavio je provedbu politike poticanja rasta i opsežan proces privatizacije.


Podijeli: Facebook Twiter