Rusija neće intervenirati u sukobima u Kijevu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rusija neće intervenirati u situaciji u Ukrajini gdje je u žestokim sukobima između proeuropskih prosvjednika i snaga reda jučer poginulo pet osoba, izjavio je u četvrtak glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Ne mislimo da imamo pravo intervenirati u unutarnje poslove Ukrajine na bilo koji način. Potpuno nam je neprihvatljivo miješanje u unutarnje stvari" druge zemlje, kazao je Dmitrij Peskov u intervjuu objavljenom na stranici popularnog dnevnika Komsomolskaja Pravda.

Rusija je uvjerena da ukrajinske vlasti "znaju što treba raditi te da će pronaći najbolje rješenje kako bi stvari vratili u normalu i uspostavili mir", kazao je Peskov. Izrazio je žaljenje zbog "stranog uplitanja" u krizu u Ukrajini, posve očitog, po njemu. "Ne možemo razumjeti veleposlanike stranih zemalja koji rade u Kijevu i govore što trebaju učiniti ukrajinske vlasti te odakle moraju povući postrojbe i policiju", kazao je on ne iznoseći više detalja.

"Rusija i Ukrajina su dvije bratske zemlje i teško nam je kad vidimo što se događa u Kijevu", rekao je on.

Pet oporbenih aktivista je izgubilo život a tristo je ranjeno u silovitim sukobima prosvjednika i redarstvenih snaga u Kijevu u srijedu a prosvjedi su trajali i u noći na četvrtak. Europska unija odmah je reagirala upozoravajući da će "razmotriti moguće akcije i posljedice" tih događanja na svoje odnose s Ukrajinom, dok je Washington najavio prve sankcije. Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič primio je u srijedu trojicu oporbenih čelnika u okviru nastojanja da se zaustave ulični sukobi, ali se susret završio bez ikakve izjave. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter