Rusija nastavlja prodaju oružja Siriji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zamjenik ruskog ministra obrane Anatolij Antonov rekao je u utorak novinarima u Moskvi da ce Rusija nastaviti vojnu suradnju sa Sirijom, odnosno da ce i dalje provoditi ranije postignute sporazume o isporuci oružja i vojne tehnike Damasku, prenose ruski mediji.

"Nije tajna da mi imamo dobru i snažnu vojno-tehnicku suradnju sa Sirijom i trenutacno nema nikakvih osnova za preispitivanje tih sporazuma", izjavio je Antonov.

Antonov je istaknuo da u Siriji nema ruskih specijalnih snaga. "To su sve gluposti. Nema naših specijalnih snaga u Siriji. Nitko tamo (ruski vojnici) ne trci sa strojnicama i rucnim bacacima", kazao je.

Rusija, koja je s Kinom vec dvaput vetom blokirala donošenje rezolucije UN-a o Siriji, želi izjednaciti odgovornost režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i oporbe za nasilje, dok Zapad svu krivicu prebacuje na režim.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u ponedjeljak je u ime svoje zemlje izrazio duboku zabrinutost zbog stanja u Siriji, ali i ustvrdio kako je Vijece sigurnosti UN "izmanipulirano" glede krize u Siriji, kao što je bilo i u slucaju Libije. Rusiju osobito smetaju jednostrane sankcije i pokušaji favoriziranja promjene režima u Damasku te ohrabrenja naoružanoj sirijskoj oporbi, jer smatra da su to "rizicni recepti geopolitickog inženjeringa koji mogu završiti jedino produžavanjem sukoba" u Siriji.

Miniranje granice


Sirijska vojska posljednjih nekoliko mjeseci postavlja nagazne mine duž granice s Libanonom i Turskom, na podrucju kojim se koriste izbjeglice koje bježe pred sukobima, zbog cega je vec mnogo civila stradalo, objavila je u utorak organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW). "Sirijski režim nastoji sprijeciti ljude da ulaze u zemlju i bježe iz nje", rekao je pomocnik ravnatelja HRW-a za Bliski istok Nadim Houry. "To se cini na krajnje opasan nacin jer ti putovi služe za bijeg i evakuaciju ranjenih", dodao je.

HRW u priopcenju navodi da bi sirijska vojska morala prestati koristiti medunarodno zabranjene nagazne mine jer ce one još godinama ugrožavati Sirijce. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter