Rusija najavila veto na rezoluciju o Siriji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rusija je u srijedu najavila veto rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o Siriji jer smatra da bi predloženi nacrt mogao otvoriti vrata vojnoj akciji u toj zemlji.

Nacrt rezolucije o dostavi humanitarne pomoći koju su izradile zapadne i arapske zemlje polaže osnovu za vojne udare protiv vlade sirijskog predsjednika Bašara al Asada ako ne ispuni zahtjeve navedene u tekstu.

Rusija je objavila da će uložiti veto na taj prijedlog rezolucije jer sadrži "jednostrane optužbe" protiv Asadove vlasti, ali je poručila da je voljna pregovarati o novom nacrtu koji bi olakšao dostavu humanitarne pomoći.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u prvim reakcijama na rezoluciju opisao ju je kao "nerealnu", a ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin odbacio ju je kao neprihvatljivu polaznu opciju.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Genadij Gatilov u srijedu je u Moskvi dodao da je "njezin jedini cilj stvoriti temelj za buduću vojnu akciju protiv sirijske vlade ako se zahtjevi rezolucije ne ispune".

- U obliku u kojem je sad pripremljena ona je za nas neprihvatljiva i mi ju naravno nećemo propustiti, kazao je Gatilov. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter