Rusija: Na brodu Greenpeacea našli smo drogu!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruski istražitelji su u srijedu rekli da su našli drogu na brodu organizacije Greenpeace korištenom u prosvjedu protiv bušotina na Arktiku i da će podići nove optužbe protiv nekih od 30 osoba privedenih zbog navodnog piratstva.

Ruski ogranak Greenpeace je optužbe ismijao. "Istražno povjerenstvo je 'našlo' narkotike. Čekamo da nađu atomsku bombu i prugastog slona", napisala je ta organizacija na društvenoj mreži Twitter. "To je ovih dana moguće u Rusiji i jedva da bilo koga iznenađuje".

Pored toga istražno povjerenstvo priopćilo je da je u pretresu broda Arctic Sunrise, na koji se ruska obalna straža popela nakon prosvjeda 18. rujna kod naftne platforme Prirazlomaya, nađena i oprema koja potencijalno ima i vojne namjene. Povjerenstvo je također reklo da istražitelji pokušavaju ustanoviti tko je od privedenih odgovoran za, kako tvrdi, pokušaje da udare brodove obalne straže ugrožavajući živote posada.

"S obzirom na dobivene podatke u istrazi kaznenog slučaja očekuje se da se optužbe ažuriraju", reklo je povjerenstvo i dodalo da će "protiv više privedenih biti podignute optužnice za počinjenje drugih teških kaznenih djela". Rusija je tijekom prosvjeda uhitila 28 aktivista i dva freelance novinara koji su bili na brodu Greenpeace registriranom u Nizozemskoj i sve ih optužila za piratstvo za što mogu dobiti kaznu do 15 godina zatvora.

Povjerenstvo je reklo da je na brodu nađen morfij i stabljika maka, od čega se može proizvesti heroin i drugi opijati. Odvjetnik Greenpeacea Alexander Mukhortov rekao je da je američki kapetan broda legalno u svom sefu držao morfij za medicinske svrhe te da je oprema koju navode istražitelji sonar koji je u raširenoj uporabi u pomorskim ekspedicijama.

Greenpeace je rekao da su optužbe za piratstvo apsurdne te da su u nekim slučajevima kršena građanska prava pritvorenika koji dolaze iz 18 zemalja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter