Rusija lani izvezla oružja za 13,2 milijarde $

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rusija je u 2011. izvezla vojne opreme u vrijednosti 13,2 milijarde dolara i tako ostvarila rekord, usprkos gubitku tržišta u arapskim zemljama i kineskoj konkurenciji, rekao je visoki ruski dužnosnik.

Od tog iznosa, 25 posto izvoza bilo je namijenjeno Indiji, 15 posto Alžiru i 10 posto Vijetnamu, trima tradicionalnim ruskim kupcima, rekao je Mihail Dmitrijev, direktor Savezne službe za vojno-tehnicku suradnju, a prenosi u cetvrtak dnevnik Vedomosti.

Javno poduzece za izvoz oružja Rosoboroneksport, objavilo je nešto ranije da je iste godine izvezlo robe u vrijednosti 10,7 milijarda dolara. Preostale 2,5 milijarde dolara spremila su u džep 22 poduzeca koja nisu u nadležnosti Rosoboroneksporta.

Rusija u 2012. planira izvesti oružja za 13,5 milijarda dolara, rekao je Dmitrijev i dodao da je 2010. prodajom oružja zaradila 10,4 milijarde dolara.

Celnici ministarstva obrane ocijenili su da je Moskva, koja je dobro suradivala s Moamerom Gadafijem, zbog promjene režima u Libiji lani izgubila cetiri milijarde dolara.

Po rijecima Dmitrijeva, Rusija je gubitke u arapskom svijetu nadoknadila nastavkom suradnje s nekim europskim klijentima poput Ceške te novim poslovima u Latinskoj Americi i u jugoistocnoj Aziji.


Podijeli: Facebook Twiter