Rusija, Kina, Venezuela žale zbog intervencije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rusija žali zbog inozemne oružane intervencije u Libiji, priopcio je u subotu glasnogovornik ruskoga ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Lukacevic. "Moskva žali zbog ove oružane intervencije pokrenute u okviru rezolucije 1973 Ujedinjenih naroda koja je prihvacena u žurbi", stoji u priopcenju.

Ruska diplomacija u priopcenju poziva na što brži prekid vatre u Libiji. "I dalje vjerujemo da je za rješavanje unutarnjeg sukoba u Libiji... nužno što prije zaustaviti prolijevanje krvi te da Libijci moraju što prije poceti dijalog", dodao je Lukacevic u priopcenju.

Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez ocijenio je medunarodnu intervenciju u Libiji "neodgovornom", dodavši kako misli da je jedini cilj intervencije docepati se libijske nafte.

Kina takoder izražava žaljenje zbog zracnog napada zapadne koalicije na Libiju, priopcilo je u nedjelju kinesko Ministarstvo vanjskih poslova isticuci kako želi da se u Libiji uspostavi stabilnost što je moguce prije. "Kina prati najnovije dogadaje u Libiji i izražava žaljenje zbog vojnog napada na Libiju", navodi se u priopcenju. Peking poštuje "suverenitet, neovisnost, jedinstvo i teritorijalni integritet država", istice se dalje u priopcenju.

Odbor Africke unije za Libiju pozvao je u nedjelju na "trenutacni prekid svih sukoba" u toj zemlji, gdje je medunarodna koalicija pocela zracne napade. Nakon sastanka koji je trajao više od cetiri sata, clanovi Odbora objavili su priopcenje kojim traže "suradnju libijskih vlasti u olakšavanju dostave humanitarne pomoci". Odbor, koji cine predsjednici africkih država, usto traži "zaštitu stranaca, ukljucujuci i africkih radnika koji žive u Libiji" te "prihvacanje i provedbu politickih reformi nužnih za uklanjanje uzroka sadašnje krize".


Podijeli: Facebook Twiter