Rusija isporucila oružje Siriji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Isporuka ruskog oružja Siriji je za osudu, iako njome nije prekršen nijedan zakon, a istraga sirijskih vlasti o masakru u Huli je obicna laž, izjavila je u cetvrtak predstavnica SAD-a u UN-u veleposlanica Susan Rice.

"U vezi s vijestima o dolasku ruskog broda s naoružanjem za Siriju, mogu reci da smo zbog toga vrlo zabrinuti", rekla je Rice. "Iako se tehnicki ne radi o kršenju medunarodnog prava, treba osuditi cinjenicu da oružje i dalje stiže režimu koji koristi tako strašnu i prekomjernu silu protiv svog vlastitog naroda", istaknula je.

"A ono kako je sirijska vlast opisala dogadaje u Huli, to je cista laž", naglasila je Rice. Istraga vlade u Damasku tvrdi da su 108 osoba u Huli u petak izveli pripadnici protuvladinih naoružanih skupina.

Ruski teretni brod, za koji zapadni dužnosnici kažu da je bio pun oružja za sirijsku vladu, pristao je u sirijsku luku Tartus prošli vikend, priopcila je u cetvrtak organizacija za ljudska prava Human Rights First sa sjedištem u New Yorku.

"Današnje ažurirane baze podataka o brodovima pokazuju da je brod Profesor Katsman uplovio u luku Tartus 26. svibnja 2012. prije nego što se uputio prema Pireju u Grckoj", rekla je za Reuters Sadia Hameed iz HRF-a.


Podijeli: Facebook Twiter