Rusija ima dokaz da je Turska glavni kupac nafte IS-a

Rusija tvrdi da je Turska glavni kupac nafte od Islamske države, u posao upleten i Erdogan (AFP)
Rusija tvrdi da je Turska glavni kupac nafte od Islamske države, u posao upleten i Erdogan (AFP)

Dužnosnici ruskog ministarstva obrane rekli su u srijedu da imaju dokaz da je Turska glavni kupac nafte od Islamske države i da su turski predsjednik Tayyip Erdogan i njegova obitelj upleteni u posao s tom militarističkom organizacijom.

Dužnosnici su na brifingu u Moskvi prikazali kao dokaz satelitsku snimku za koju tvrde da prikazuje kolonu cisterni koje se pune naftom na postrojenjima koje kontrolira IS u Siriji i u Iraku te potom prelaze granicu prema susjednoj Turskoj.

- Turska je glavni potrošač te nafte ukradene od legitimnih vlasti u Siriji i Iraku, kazao je zamjenik ruskog ministra obrane Anatolij Antonov, javili su ruski mediji.

- Po dokazima koje imamo, čelništvo zemlje, uključujući predsjednika Erdogana i njegovu obitelj, uključeni su u taj zločinački posao, rekao je Antonov. Dužnosnici za tu optužbu nisu prikazali dokaze. Ministarstvo obrane dodaje da će nastaviti zračne napade na naftnu infrastrukturu IS-a u Siriji.

Erdogan: Nitko nema pravo klevetati Tursku
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u srijedu da nitko nema pravo klevetati Tursku da kupuje naftu od takozvane Islamske države te je najavio da će podnijeti ostavku ako se takvi navodi pokažu istinitima.

Erdogan je, govoreći na sveučilištu u Dohi, glavnome gradu Katara, time komentirao izjave dužnosnika iz ruskog ministarstva obrane koji su kazali da imaju dokaze da je Turska glavni kupac nafte od terorističke organizacije IS i da je u posao upletena obitelj turskog predsjednika Erdogana. 

- Nitko nema pravo klevetati Tursku govoreći da Turska kupuje naftu od Daesha, rekao je Erdogan rabeći arapsku kraticu za terorističku skupinu IS.

Odnosi između dviju zemalja pogoršali su se od prošlog tjedna kada je turska vojska srušila ruski zrakoplov blizu sirijske granice, na što je Moskva službenoj Ankari odgovorila ekonomskim sankcijama. Prodaja nafte ključni je izvor prihoda za Islamsku državu. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter