Rusija i SAD: Ubrzati nalaženje političkog rješenja u Siriji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rusija i Sjedinjene Države su se u četvrtak na razgovorima u Moskvi dogovorili iskoristiti svoj utjecaj na strane u sirijskom sukobu kako bi ih uvjerili da ubrzaju napore u nalaženju političkog rješenja.

Državni tajnik SAD-a John Kerry je nakon četiri sata dugog sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom izjavio da će Moskva i Washington u idućih nekoliko dana pokušati navesti sirijskog čelnika Bašara al-Asada da donese "ispravnu odluku" o potpunom prihvaćanju mirovnih razgovora.

Razgovori u Ženevi između predstavnika sirijske vlade i oporbe ne napreduju a Washington vjeruje da Moskva, bliska Asadova saveznica, može uvjeriti Damask da učini ustupke.

"Rusija će sama reći što će učiniti kako bi pomogla Asadu da donese ispravnu odluku no danas smo se dogovorili da ćemo ubrzati napore da pomaknemo naprijed politički proces", rekao je Kerry na konferenciji za tisak nakon razgovora s Putinom.

"Vjerujem da je Rusija u potpunosti angažirana na ovim naporima i svi ćemo pokušati navesti predsjednika Asada da idućih dana donese ispravnu odluku o uključivanju u politički proces koji bi rezultirao istinskom tranzicijom", rekao je Kerry.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za tisak s Kerryjem u svojim izjavama nije, međutim, rekao je li Rusija spremna izvršiti pritisak posebno na Asada.

On je samo rekao da će Rusija ohrabriti sve strane da prihvate načela razgovora u Ženevi pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda.

"Možda je najvažnija stvar u ovoj fazi da smo se dogovorili pojačati napore za uspostavu uvjeta potrebnih za politički proces", rekao je Lavrov. "Politički proces trebao bi završiti  tako da se Sirijci dogovore kakvu svoju zemlju žele".

"Što se tiče najneposrednijih zadaća, dogovorili smo se raditi na brzom započinjanju izravnih razgovora u Ženevi između izaslanstva vlade i cijelog oporbenog spektra", rekao je Lavrov novinarima.

I Kerry i Lavrov su rekli da su se dogovorili odmah poduzeti korake za jačanje primirja i zaustaviti pokušaje zaraćenih strana da osvajaju nove teritorije. Također su rekli da će tražiti da se omogući dostava humanitarne pomoći na sve dijelove Sirije te da vlada i oporba počnu puštati zarobljenike, počevši s najranjivijima.

Kerry je u Moskvu doputovao deset dana nakon što je Putin objavio da povlači glavninu ruskih vojnih snaga iz Sirije, što zapadne vlade vide kao priliku da se sukobi zaključe i nastavi s mirovnim razgovorima.

Rusija i SAD su se pokazale kao dvije vanjske sile koje imaju odlučujuću riječ o tome što će se iduće događati u sirijskom građanskom ratu koji traje pet godina.

SAD i njegovi saveznici podržavaju oružane skupine koje su ustale protiv Asadove vlasti, dok je Moskva u petomjesečnoj vojnoj kampanji okrenula tijek sukoba u Asadovu korist.

Zapadni diplomati su rekli da je izaslanstvo sirjske vlade do sada bilo spremno razgovarati samo o procedurama za pregovore i opiralo se pokušajima otvaranja razgovora o Asadovoj budućnosti.

Oporbe i zapadne vlade kažu da će Asad na kraju morati otići ali Damask ustrajava da njegov odlazak nije na dnevnom redu pregovora. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter