Rusija i Kina stavile veto na rezoluciju o Siriji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rusija i Kina su u subotu u UN-ovu Vijecu sigurnosti stavile veto na rezoluciju kojom se osuduje krvavo gušenje prosvjeda u Siriji.

Ostalih trinaest zemalja glasovalo je za rezoluciju. Usprkos desetomjesecnom nasilju u kojemu je, po podacima aktivista, poginulo najmanje 6.000 ljudi, Vijece sve dosad nije uspjelo donijeti rezoluciju o Siriji. Raniji tekst nacrta u listopadu prošle godine blokirali su Rusi i Kinezi.

U ovoj rezoluciji koju su podnijele zapadne i arapske zemlje, izražava se "potpora" Vijeca planu Arapske lige za demokratsku tranziciju u Siriji i osuduje se sirijski režim zbog "stalnog kršenja" ljudskih prava.

Francuski veleposlanik Gerard Araud osudio je u Vijecu veto Rusije i Kine rekavši kako je ovo "tužan dan za ovo Vijece, za Sirijce i za prijatelje demokracije".

Podsjetivši na "pokolje" u Hami 1982. za predsjedništva Hafeza al-Asada i u Homsu nocas, dodao je: "Strahotama u Damasku kao da nema kraja". Optužio je Rusiju i Kinu da "pomažu represivnu politiku Damaska".

Po podacima sirijske oporbe, više od 230 civila ubijeno je u bombardiranju sirijske vojske u Homsu u noci na subotu. Damask je zanijekao bombardiranje tog pobunjenickog grada, rekavši da su civile ubile "naoružane bande".

Njemacki veleposlanik u UN-u Peter Wittig optužio je Vijece da je "još jednom iznevjerilo svoj mandat i svoje obveze" a sirijski narod "još jednom prepustio" njegovoj sudbini. "To se još jednom potvrdilo nakon najnovijeg pokolja u Homsu".

Britanski veleposlanik Mark Lyall Grant rekao je da je London "zaprepašten odlukom Rusije i Kine".

Sjedinjene Države su "neugodno iznenadene ovim vetom koji nas sprjecava da riješimo sve težu krizu u Siriji", rekla je americka veleposlanica Susan Rice. Neizravno je optužila Kinu i Rusiju da "napuštaju sirijski narod i štite tiranina".

Rice je istaknula da rezolucija "što je najviše moguce vodi racuna o zabrinutosti" Rusije i Kine.

Rusi su tijekom pregovaranja dobili velike ustupke u vezi s rezolucijom. Tako se u teksu izrijekom ne govori o sudbini predsjednika Bašara al-Asada. Po planu izlaska iz krize koji je predložila Arapska liga, predsjednik treba prenijeti ovlasti na potpredsjednika kako bi omogucio demokratsku tranziciju vlasti.

Rusija se usto izborila da se u tekstu ne spominju gospodarske sankcije i prodaja ruskog oružja Damasku a govori se o potrebi "mirnog rješenja" krize kako bi se izbjegla slicnost s libijskim slucajem. U rezoluciji se "osuduje svako nasilje, bez obzira odakle dolazilo", s vlasti ili iz oporbe i "osuduje sirijska vlast zbog stalnog, otvorenog i masovnog kršenja ljudskih prava".

Ruski i kineski veto na rezoluciju Vijeca sigurnosti o Siriji "umanjuje ulogu UN-a", ocijenio je u subotu glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon.  "To je veliko razocaranje za sirijski narod i za sve branitelje demokracije i ljudskih prava", dodao je Ban a prenio je njegov glasnogovornik.

Ova blokada, po rijecima glavnog tajnika, "umanjuje ulogu UN-a i medunarodne zajednice u casu kada sirijske vlasti trebaju cuti jedinstven glas koji poziva na trenutacni prekid nasilja nad sirijskim narodom".

"Unatoc današnjem glasovanju, medunarodna zajednica i sirijski narod moraju udvostruciti napore kako bi proveli politicku tranziciju u demokraciju koju ce predvoditi sami Sirijci", kazao je još, istaknuvši da ce UN "tijesno suradivati s Arapskom ligom i drugima" kako bi to postigao.


Podijeli: Facebook Twiter