Rusija: EU želi stvoriti sferu utjecaja u Ukrajini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov predbacio je u petak Europljanima da žele stvoriti "sferu utjecaja" u Ukrajini, gdje u zadnja tri mjeseca traju neviđeni prosvjedi protiv režima, miješajući se u njezine unutarnje stvari.

"Vukući Ukrajinu na jednu stranu i govoreći joj da mora izabrati ovu ili onu stranu, da mora biti ili s Europskom unijom ili s Rusijom, (EU) zapravo pokazuje da želi stvoriti sferu utjecaja", rekao je ministar na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s njemačkim kolegom Frankom-Walterom Steinmeierom u Moskvi.

"Čini mi se da nije u redu, nije baš pristojno, kada govorimo o slobodi izbora, da se svakodnevno šalju izaslanici", dodao je, smjerajući na posjete visokih europskih i američkih izaslanika Kijevu. "Dolaze u Kijev bez poziva i žele uvjeriti ukrajinske čelnike da se odluče za ono što promiču Europska unija i Sjedinjene Države", dodao je.

Lavrov je više puta optužio Zapad da čini pritisak na Kijev a u četvrtak je ocijenio da je nastupio "trenutak istine" u odnosima EU-a i Rusije.

Steinmeier se u petak zauzeo za dijalog s Rusijom i kazao da "eskalacija stanja nikome nije u interesu". Odustajanje ukrajinskih vlasti od približavanja EU-u i zaokret prema Rusiji potaknuli su koncem studenoga neviđene prosvjede u toj zemlji, koji su se u siječnju oteli kontroli, pri čemu su barem četiri osobe izgubile život a petstotinjak je ozlijeđeno. Središte Kijeva su nakon toga zauzeli prosvjednici i okružili barikadama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter