Rusija čeka odluku o zabrani nastupa na OI

ODLUČIVAO O PRIKRIVANJU NALAZA - Jurij Nagornykh i Svetlana Khorkina (EPA)
ODLUČIVAO O PRIKRIVANJU NALAZA - Jurij Nagornykh i Svetlana Khorkina (EPA)

Na jučerašnjoj izvanrednoj sjednici Izvršnog odbora Međunarodni olimpijski odbor (MOO) prolongirao je odluku o sankcijama Ruskom olimpijskom odboru. Dan nakon što je Svjetska antidopinška agencija objavila šokantno izvješće nezavisnog istražitelja, kanadskog pravnog stručnjaka dr. Richarda McLarena, u kojemu su prikupljeni dokazi da je ruski državni vrh sustavno prikrivao pozitivne dopinške nalaze svojih sportaša i sportašica, čitav sportski svijet zazivao je najstrožu moguću kaznu, odnosno zabranu Rusiji da nastupi na Olimpijskim igrama u Riju. No, članovi Izvršnog odbora ipak su odlučili uzeti malo predaha i još jednom odvagnuti čitavu situaciju.

- Međunarodni olimpijski odbor još će jednom pažljivo procijeniti izvješće te istražiti pravne mogućnosti u vezi s kolektivnom zabranom nastupa svih ruskih sportaša na Olimpijskim igrama - stoji u priopćenju IO-a objavljenom nakon četverosatne sjednice, u kojem se također navodi da će prije donošenja konačne odluke MOO morati uzeti u obzir odluku Arbitražnog sportskog suda u Laussanei, koji u četvrtak mora donijeti pravorijek vezan uz žalbu Ruskog atletskog saveza vezanu uz IAAF-ovu zabranu nastupa 68 atletičara i atletičarki na skorašnjim Olimpijskim igrama, izrečenu također zbog prikrivanja pozitivnih dopinških testova.

U izvješću Richarda McLarena otkriveni su dokazi o široko rasprostranjenom državnom pokroviteljstvu nad korištenjem nedozvoljenih stimulativnih sredstava u Rusiji od kraja 2011. do kolovoza 2015. godine. Najviše pozitivnih nalaza bilo je tijekom Svjetskog prvenstva u Atletici 2013. godine u Moskvi, Zimskih olimpijskih igara 2014. godine u Sočiju, Svjetskog prvenstva u plivanju 2015. godine u Kazanu. U šokantnom izvješću se navodi da su, između ostaloga, kontaminirani uzorci urina mijenjani onim čistima metodama koje su razvile ruske obavještajne službe (FSB), a sam zamjenik ministra sporta Jurij Nagornykh odlučivao je čiji će pozitivni nalazi biti prikriveni.

Međunarodni olimpijski odbor jučer je naložio da se pokrene disciplinski postupak protiv službenika koji se spominju u izvješću uz napomenu da je već sada jasno da nitko tko je spomenut neće dobiti akreditaciju za Rio de Janeiro. Također, MOO je naredio hitno ponovno testiranje svih ruskih sportaša koji su nastupali na ZOI-ju u Sočiju, te je naredio svim međunarodnim savezima zimskih sportova da obustave pripreme za bilo kakve velike sportske događaje u Rusiji. Povrh svega, jedan od zaključaka s jučerašnje sjednice bio je da MOO neće poduprijeti drugo izdanje Europskih igara, što se trebalo održati 2019. godine u Rusiji.

Vladimir Putin, predsjednik Rusije, također se je jučer oglasio priopćenjem u kojem navodi da će svi ruski dužnosnici umiješani u ovaj skandal biti odmah suspendirani, ali nije propustio posumnjati u nalaz nezavisne komisije navodeći da sva McLarenova otkrića treba uzeti s rezervom jer su podastrijeti dokazi na temelju izjava samo jednog čovjeka, te je upozorio MOO da dobro razmisle prije nego što će donijeti odluku. Na sustavno prikrivanje dopinga u Rusiji svjetsku sportsku javnost prvi je upoznao Grigorij Rodchenkov, bivši šef ruske nacionalne anti-doping agencije, koji se trenutačno skriva u SAD-u.

Naravno, nije trebalo dugo čekati niti reakciju predsjednika MOO-a Thomasa Bacha, koji je istraživanje nazvao: "Šokantnim i nepredvidivim napadom na integritet sporta i sportaša!". (NL/Hina)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter