Rusija će na Kurilima graditi dvije vojne baze

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rusija će sagraditi dvije vojne baze kako bi svoje snage držala "u pripravnosti" na Kurilskim otocima na koje pravo polaže i Japan i koji su povod stalnih napetosti između dviju zemalja, rekao je u utorak ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

"Planiramo izgraditi 392 objekta" na otocima Iturupu i Kunaširu, sjeverno od Japana, rekao je Šojgu u prigodi susreta s ruskim vojnim vrhom.

Izgradnja tih baza kojima Rusija želi ojačati već postojeću vojnu prisutnost na Kurilima, otocima u Ohotskome moru, omogućit će da "vojska i oprema budu u stanju pripravnosti", dodao je, kazavši da će te nove baze biti opremljene infrastrukturom kako bi ondje mogle boraviti i obitelji vojnika.

Ruska vojna nazočnost na Kurilima, gdje živi oko 19.000 stanovnika, osjetljivo je pitanje za Japan koji polaže pravo na te otoke koje je Sovjetski Savez pripojio svom teritoriju nakon Drugog svjetskog rata, nakon kapitulacije japanskih snaga.

Pitanje tih otoka, koje Japanci zovu Sjeverni teritorij a za Ruse su dio Sahalinske oblasti na ruskom krajnjem istoku, kvari odnose dviju zemalja, napose na trgovinskom polju.

Krajem rujna ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je na susretu s japanskim kolegom Fumiom Kishidom isključio mogućnost bilo kakve nagodbe s Japanom, pozivajući Tokio da prizna "povijesnu stvarnost".

Nešto ranije, letjelica za koju se sumnja da je bila ruska, povrijedila je japanski zračni prostor i naljutila Tokio koji je već bio nezadovoljan zbog toga što je ruski premijer Dmitrij Medvedev u kolovozu posjetio jedan od otoka.

Japan je u ožujku prosvjedovao protiv ruske vojne vježbe u kojoj je sudjelovalo 500 vojnika. (Hina/AFP)

 


Podijeli: Facebook Twiter