Rusija će graditi most do Krima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rusija će izgraditi most prema poluotoku Krimu, objavio je u srijedu predsjednik Vladimir Putin, a vlada računa da će taj projekt stajati 3 milijarde dolara. "Treba nam most i za automobile i vlakove", naglasio je Putin pred vladom, navodi agencija Interfax.

Da bi se stiglo po poluotoka s ruskog teritorija, ako se ne prelazi Ukrajina, osim zrakoplovom jedino se može stići po tjesnacu Kerč, morskom tjesnacu od 4,5 km između Azovskog i Crnog mora. Veza se sada osigurava skelom.

Vlakovi i dalje voze po ukrajinskom teritoriju, rekao je ministar prijevoza Maksim Sokolov. On je rekao da se razmatra i izgradnja tunela. Jedan mjesni dužnosnik je početkom mjeseca rekao da bi most trebao biti dug 7,5 km.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je potpisao ukaz i povjerio radove državnoj tvrtki BTP.

Krim, teritorij na jugu Ukrajine s rusofonom većinom, proglasio je neovisnost nakon promjene vlasti u Kijevu i s 97 posto se izjasnio za pripojenje Rusiji na referendumu u nedjelju, koji Zapad osuđuje. Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u utorak sporazum o ulasku Krima u sastav Rusije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter