Rusija brani Amerikancima posvajanje ruske siročadi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vijeće Federacije, gornji dom ruskog parlamenta, u srijedu je jednoglasno odobrilo sporni zakon kojim se Amerikancima zabranjuje posvajanje ruske siročadi.

Tekst su odobrila sva 143 zastupnika i još ga mora potpisati predsjednik Vladimir Putin.

Zakon koji je u petak u trećem i zadnjem čitanju odobrila Duma (donji dom), odgovor je na "listu Magnitskog" donesenu u SAD-u, a koja sankcionira ruske čelnike umiješane u smrt pravnika Sergeja Magnitskog u zatvoru 2009. i u kršenja ljudskih prava.

"Velika zemlja poput Rusije ne može trgovati svojom djecom", rekao je dječji pravobranitelj Pavel Astahov, a prenio je Interfax. I novi ruski zakon predviđa izradu "crne liste" Amerikanaca nepoželjnih u Rusiji za koje se sumnja da su kršili prava ruskih građana.

Čini se da Putin podupire inicijativu koju je na prošlotjednoj tiskovnoj konferenciji nazvao "prikladnim odgovorom" na "listu Magnitskog". Ruski predsjednik će možda već u srijedu proučiti zakon, rekao je njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov, prenosi Interfax.

Oko 60.000 ruske djece Amerikanci su posvojili u zadnjih dvadeset godina, po podacima State Departmenta.

Potpredsjednica vlade za socijalna pitanja Olga Golodec upozorava da će Rusija, stupi li novi zakon na snagu, izgubiti pravo nadzora nad uvjetima života 60.000 ruske djece već posvojene u Americi.

Rusko-američki ugovor o suradnji na polju posvajanja stupio je na snagu 1. studenog 2012.

Zakon protiv posvajanja nosi ime Dime Jakovljeva, ruskog dječaka koji je 2008. posvojen u SAD-u i koji je umro ostavljen na suncu u automobilu svog poočima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter