Rusija: Aktivisti Greenpeacea optuženi za gusarstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protiv prvih dvoje aktivista Greenpeacea, Britanca i Brazilke, u srijedu je u Rusiji podignuta optužnica za organizirano gusarstvo, kazneno djelo za koje se može dobiti od 10 do 15 godina zatvora, priopćila je ta organizacija za zaštitu prirode.

"Podignuta je optužnica protiv snimatelja iz Velike Britanije i aktivistkinje iz Brazila", ističe Greenpeace u priopćenju. "Optužbe za gusarstvo su neutemeljene i za njih nema nikakva dokaza", rekla je Irina Isakova, odvjetnica Greenpeacea, po priopćenju.

Četvero Rusa i 26 državljana iz sedamnaest zemalja, među kojima šest Britanaca, dva Kanađanina, Amerikanac i Francuz, smješteni su u pritvor u Murmansku, pošto je 19. rujna ruska obalna straža zaustavila i iz helikoptera se spustila na njihov brod Arctic Sunrise u Barentsovu moru (ruski Arktik). Prije toga se nekolicina aktivista te organizacije pokušala popeti na naftnu platformu velike ruske tvrtke Gazproma kako bi upozorili na opasnost za okoliš.

Aktivisti su odbacili optužbe za gusarstvo ruskog istražnog povjerenstva i optužili Rusiju da je nezakonito upala na njihov brod koji je bio u međunarodnim vodama. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je pak prošlog tjedna da aktivisti nisu "gusari" ali da su "prekršili međunarodno pravo". Nakon tih izjava, istražno povjerenstvo je reklo da bi se optužbe mogle ublažiti tijekom istrage. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter