Rusi zainteresirani za nekadašnji Pula Gate

Rupa usred Šijane konačno bi trebala biti izgrađena (N. LAZAREVIĆ)
Rupa usred Šijane konačno bi trebala biti izgrađena (N. LAZAREVIĆ)

Najveća nerealizirana investicija na pulskoj obilaznici, ogromna rupa u Šijani nikad ostvarenog prvog velikog šoping centra Pula Gate, mogla bi konačno dočekati bolje dane. Pojavio se, naime, zainteresirani investitor koji bi otkupio projekt od dosadašnjih vlasnika. Nakon što je projekt tvrtke Pula-Gate d.o.o. pulsko-austrijskih investitora u startu prekinut zbog razilaženja investitora, prvi šoping centar koji je trebao osvanuti u Puli, uz najavljena Cinestar kina, japanski restoran i mnogo toga sličnog, još i prije uređenja kina Valli, doživio je fijasko.

Novi vlasnik Tera Solaris

Godinama ruglo u Šijani, potencijalno opasno gradilište, duboka rupa koja prije sliči na budući bazen nego potencijalni šoping centar tako bi konačno mogla biti uređena. Na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća prihvaćena je i odluka o davanju suglasnosti na sporazum o prijenosu ugovora o financiranju gradnje komunalne infrastrukture s društva Pula-Gate na društvo Tera Solaris d.o.o. iz Medulina, kao novog investitora koji se preuzimanjem ovog ugovora u cijelosti obvezuje financirati izgradnju javne prometnice-ceste sa suvremenim kolničkim zastorom, objekata javne rasvjete i oborinskom odvodnjom pristupnih prometnica sekundarnog sustava.

Opterećeni sudskim procesima Tera Solaris je, inače, registrirana tvrtka za građenje i turističku agenciju, a kada ugovor između bivšeg i novog investitora bude potpisan, Tera Solaris postat će nositelj svih prava i obveza financiranja gradnje komunalne infrastrukture. U slučaju da ugovor o kupoprodaji nekretnina na temelju kojih Terra Solaris stječe nekretnine od Pula Gate bude sporazumno ili sudskim putem raskinut, poništen ili utvrđenim ništavim, smatrat će se da je ugovor ponovno prešao na Pula Gate. Ovakvu je odluku Gradsko vijeće usvojilo jer se nakon dugo godina pojavio investitor spreman uložiti u ovaj projekt.

- Riječ je o dugogodišnjem problemu u Puli. Nama su se javili predstavnici potencijalnih investitora, koji im vode pregovore oko preuzimanja projekta koji je, kao što se zna, opterećen nizom sudskih procesa. Na sastanku u Gradu Puli interesirali su se kakve obaveze postoje prema Gradu i rečeno nam je da postoji ozbiljan investitor koji je zainteresiran za ulaganje u ovaj projekt, pojašnjava Damir Prhat, pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu. Za sada nije poznato bi li novi investitor nastavio graditi šoping centar ili bi se, pak, odlučio za neku drugu investiciju. No, to je manje važno ukoliko konačno uredi prostor koji je godinama zapušten i opasan.

- Poznato je da je taj projekt veliki problem grada, i zbog otvorenog gradilišta i zbog infrastrukture. Sada se pojavio novi investitor koji je spreman ući u projekt, i što se tiče gradske uprave nama je drago zbog toga jer godinama projekt stoji neriješen. Kada zainteresirane strane urede međusobne odnose onda će se više znati o projektu, zaključuje oprezno pročelnik s obzirom na dugogodišnju neizvjesnost oko "rupe na obilaznici". (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter