Ruši se zid preko Japodske ulice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Japodska ulica podno pulskog Monvidala, prekinuta zidom okucnice obiteljske kuce, konacno ce se "normalno" urediti. Prema rijecima odgovornih iz gradske uprave, spor oko "trokuta", površine koja je presijecala prometnicu, riješen je sudskim izvlaštenjem, te bi uskoro Grad Pula trebao stupiti u posjed površine.

Zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa, Japodska je ulica prelazila preko okucnice obiteljske kuce. Asfaltirana je do zida okucnice gdje se prekida, pa su se vozaci snašli vozeci preko nogostupom. Nakon nekog vremena na nogostup je postavljen ogroman kamen kao zapreka.

- Postupak izvlaštenja zemljišta je okoncan i Grad Pula je vec uplatio sredstva odredena vještacenjem na racun dosadašnjeg vlasnika. Rijec je o oko stotinjak tisuca kuna za 60 cetvornih metara površine "trokuta" koji je bio potreban za uredenje Japodske ulice. Doduše, vidjet cemo što ce biti sa žalbom, ali Grad ce od Ureda državne uprave zatražiti stupanje u posjed nad površinom. Tada bismo u jednom potezu uredili ulicu, nadamo se da ce se sve uspjeti riješiti prije pocetka asfaltiranja Valvidalske ulice koja se trenutno ureduje, rekao je Damir Prhat, procelnik odjela za komunalni sustav i imovinu.

Tragikomicna situacija u podnožju Monvidala konacno bi trebala biti riješena. Grad je otkupom zemljišta, doduše, prije izvlaštenjem nego dogovorom, konacno došao u mogucnost prometnicu urediti u cijelosti i otkloniti uistinu apsurdnu situaciju. Grad je na proljece zapoceo postupak javne nabave za uredenje prometnih površina s oborinskom odvodnjom i javnom rasvjetom dijela Japodske ulice i Prilaza sv. Germana. Vrijednost radova je 1,35 milijuna kuna, a rok izgradnje 75 radnih dana od pocetka radova koji su poceli 12. kolovoza. Uz navedene radove HEP gradi novu niskonaponsku, a Plinara novu plinovodnu mrežu.

Investicija ce se financirati iz ovogodišnjeg proracuna s 350 tisuca kuna te proracuna za sljedecu godinu, dok dio financiraju privatni investitori stambenih gradevina u ulici koji su još 2009. godine uplatili 260 tisuca kuna. (G. ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter