Rusi se prisjećaju Njemcova mimohodom "Ne bojim se"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Noseći transparente "ne bojim se", desetine tisuća Rusa prošlo je u mimohodu u nedjelju Moskvom prisjećajući se oporbenog vođe Borisa Njemcova, čija je smrt dodatno podijelila društvo što bi moglo ugroziti budućnost Rusije.

Cijele obitelji, od staraca do djece polagano su šetale središtem grada noseći portrete Njemcova, kritičara Kremlja i bivšeg zamjenika premijera koji je u petak navečer ubijen vraćajući se iz restorana u središtu Moskve. "Ako zaustavimo tu kampanju protiv oporbe, imamo šanse promijeniti Rusiju. Ako ne uspijemo, prijeti nam masovni društveni sukob", rekao je oporbeni čelnik Genadij Gudkov. "Vlast je korumpirana i suzbija svaku prijetnju. Boris je za njih bio jako nezgodan", dodao je. Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je da će pronaći počinitelje nazvavši ubojstvo Njemcova "provokacijom".

Ruski istražitelji koji odgovaraju Putinu slijede ukrajinske i islamističke pravce u otkrivanju počinitelja ubojstva. Kažu kako je moguće da su Njemcova, koji je bio židov, ubili radikalni islamisti ili da ga je smaknula oporba želeći optužiti Putina. Kritičari ruskog predsjednika kažu da to pokazuje cinizam ruske vlasti koja raspiruje nacionalizam, mržnju i protuzapadnu histeriju ne bi li pridobila potporu za svoju politiku prema Ukrajini i odvratila pozornost od teškog gospodarskog stanja. "To je udarac za Rusiju. Ako se ovako kažnjavaju različita politička mišljenja, onda ova zemlja nema budućnost", ocijenio je oporbenjak Sergej Mitrokin. Prihvaćajući sliku stvarnosti koju prenose državni mediji, neki Moskovljani slažu se da je oporba možda ubila jednog od "svojih" kako bi ponovno ojačala nakon progona disidenata u Putinovom trećem predsjedničkom mandatu.

"Vlast od ovoga sasvim sigurno nema nikakve koristi. Nitko se više ne sjeća Njemcova. Radi se o provokaciji", rekao je jedan Moskovljanin. Skupina mladih koja je šetala središtem ruske prijestolnice upitala je: "A tko je uopće Njemcov?". Njemcov (55), koji je strahovao da Putin želi njegovu smrt zbog protivljenja sukobu u Ukrajini, naijistaknutiji je oporbeni političar ubijen tijekom 15-godišnje Putinove vladavine. Godinama je bio jedan od čelnika liberalne stranke Savez pravih snaga. Početkom 90-ih obavljao je dužnost guvernera pokrajine Nižni Novgorod, a 1997. i 1998. za vrijeme predsjednika Borisa Jelcina bio je zamjenik predsjednika vlade. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter