Ruši se Milinovicev zakon o umjetnoj oplodnji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nova Vlada žurno mijenja omraženi Milinovicev zakon koji je tijekom dvije i pol godine, koliko je bio na snazi, unesrecio mnoge hrvatske parove koji se lijece od neplodnosti. Ministar zdravlja Rajko Ostojic je potvrdio da ce se u roku od deset dana formulirati rješenje kojim ce se omoguciti zamrzavanje zametaka za sve pacijente koji to žele, a do lipnja ce biti pripremljen i kompletno novi prijedlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji.

- Do kraja sijecnja u proceduru ce ici izmjene Zakona kojima se uvodi mogucnost zamrzavanja zametaka, a hoce li to biti dva, tri ili više zametaka, reci ce struka. To je prva etapa zakonskih izmjena jer cemo do ljeta predložiti i sustavno rješenje cijelog podrucja medicinski potpomognute oplodnje, objašnjava Ostojic. U toj bi se drugoj fazi, kaže ministar, trebala riješiti i druga pitanja, kao što je doniranje te pohranjivanje jajnih stanica i spermija koje je i Milinovicev zakon dopuštao, no nije ih primijenio u praksi.

Svoju prvu sjednicu je održalo novo nacionalno povjerenstvo za medicinski potpomognutu oplodnju koje je Ostojic imenovao nakon što je prošlog tjedna dužnosti razriješio staro povjerenstvo na celu s Dubravkom Hrabar. Svjestan da dio postupaka medicinski potpomognute oplodnje izaziva prijepore, Ostojic najavljuje da ce tijekom iducih desetak dana imenovati i novo nacionalno bioeticko povjerenstvo koje ce, osim medicinskih, razmotriti i svjetonazorske aspekte najavljenih zakonskih izmjena. Za razliku od restriktivnih zakonskih rješenja HDZ-ove Vlade, koja su, kako je Ostojic isticao tijekom predizborne kampanje, vratila Hrvatsku u 19. stoljece, on ce zahtijevati da se poštuju standardi MPO-a koje definira europska udruga za humanu reprodukciju.

A "zlatni standard" MPO-a, koji prakticira golema vecina europskih zemalja, podrazumijeva da se dopušta oplodnja svih jajnih stanica dobivenih u jednom postupku hormonske stimulacije te zamrzavanje zametaka koji nisu odmah transferirani.

Mogucnost zamrzavanja zametaka i oplodnje više jajnih stanica, što ih je Milinovicev zakon zabranio, presudna je za dio parova s najtežim dijagnozama neplodnosti. Svima njima sada je konacno laknulo jer nece više morati po svoje bebe u strane klinike.

Ako nova Vlada uspije riješiti prakticne probleme s donacijama spolnih stanica te se konacno formira centar gdje ce ih se pohranjivati, bit ce bolje ne samo pacijentima, nego i državi jer ce tako uštedjeti. Naime, kako donacija u Hrvatskoj trenutno nema, pacijentima kojima su one jedini nacin da postanu roditelji HZZO sada placa postupke u inozemstvu koji su vrlo skupi. (Vesna ROLLER, Ljerka BRATONJA MARTINOVIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter