Ruši se izgorjela zgrada u Lošinjskoj

Mali sportski zrakoplov srušio se u Vrsaru (M. MIJOŠEK)
Mali sportski zrakoplov srušio se u Vrsaru (M. MIJOŠEK)

Grad Pula uspostavio je privremeno upravljanje na nekretnini u Lošinjskoj 5 kako bi mogao ukloniti napuštenu ruševnu zgradu u Lošinjskoj 3 i 3A. Grad je privremeno upravljanje uspostavio na rok od 30 dana od dana početka rušenja.

Izgorjela prošle godine

Razlog ovakvog poteza Grada je namjera uklanjanja zgrade koja je prošle godine izgorjela i urušila se, te predstavlja opasnost za sigurnost i zdravlje ljudi. Upravo stoga je Grad ishodovao projekt uklanjanja, prema kojem je neophodno privremeno zauzeti posjed susjednih nekretnina do okončanja tih radova, odnosno zgrade i dvorišta u Lošinjskoj 5, koja je u posjedu nepoznate osobe.

Temeljem Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, u kojem stoji "kad je radi zaštite interesa i sigurnosti države, prirode, spomenika kulture, ljudskoga okoliša ili zdravlja ljudi određeno da je vlasnik na temelju zakona dužan nešto poduzeti glede vlastite stvari, a njega se na to ne može prisiliti, općinski načelnik, gradonačelnik, odnosno župan, je ovlašten uspostaviti privremeno upravljanje tom stvarju (sekvestraciju) primjenjujući na odgovarajući način pravila o privremenom skrbništvu nad ostavinom za slučaj da su nasljednici nepoznati ili nepoznatoga boravišta, ako posebni zakon ne određuje što drugo.". (G. ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter