Ruši se bespravna gradnja u Peruškima i Medulinu

(P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)
(P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)

Ministarstvo  graditeljstva i prostornog uređenja krenulo je s novim valom rušenja bespravnih građevina, koje nije moguće ozakoniti - prošli je tjedan rušenje započelo u Istri i na Braču, no osim na Jadranu, rušenja će biti i na kontinentu. Trenutačno se ruši u Krnici unutar općine Marčana, gdje vlasnici sami, ili država, uklanjaju tri objekta u naselju Peruški.

Riječ je o stambenim zgradama ili tek začecima gradnje na negrađevinskim područjima, pri čemu su dvije investicije u vlasništvu slovenskih državljana. Ruši se i u Vintijanu u općini Medulin - započeta gradnja prizemnice, dok je investitor betonskih temelja u Park šumi Soline u općini Medulin već sam uklonio izgrađeno.

U Peruškima, točnije u naselju zvanom Požar, zatekli smo vlasnika jedne od triju kuća na ovom području osuđenih na rušenje. Ovaj je Slovenac lani u veljači kupio parcelu u šumi kojom prolazi jedna od bijelih cesta prema moru, u zelenilu koje je potpuno ispresijecano putovima koji vode do bezbrojnih vikendica raznih veličina, od kamp kućica i drvenih brvnara pa do trokatnica. Nedugo potom izgradio je kuću od 60-ak kvadrata, s podrumom i balkonom, koju će sada vlastitim rukama srušiti, baš kao što ga je i gradio.

- Znam da sam pogriješio što sam gradio bespravno, ali agencija od koje smo kupili zemljište, a koju ne bih želio imenovati, garantirala nam je da će ta gradnja biti legalizirana. Trebali smo predati zahtjev za legalizaciju no on je bezvrijedan jer nismo na orto snimku koji je izrađen do lipnja 2011. Prvo rješenje dobili smo sada u travnju, pa smo pisali žalbu koju nam nisu željeli uvažiti, platili smo i kaznu od tisuću eura, a onda je konačno rješenje stiglo u četvrtak 13. rujna. Ovdje je bila inspektorica koja je samo rekla da joj je žao, ali što ja imam sad od toga, rekao je ogorčeno naš sugovornik.

Iako je u rješenju građevinske inspekcije pisalo da kuću moraju ukloniti do 17. rujna, dozvoljeno im je da to učine do ponedjeljka. Mnoge su stvari već otpremili za Sloveniju, a danas su vlasnik objekta i jedan majstor skidali sve što se može ponovo iskoristiti. Nakon toga morat će srušiti zajedno s temeljima kompletan objekt u koji je do sada uloženo oko 35 tisuća eura.

Isto će morati učiniti i njegov brat koji je nešto manji objekt sagradio na parceli preko puta njegove. On i supruga također su došli iz Slovenije isprazniti do kraja kuću i nisu bili raspoloženi za razgovor.

Na naše pitanje kako se osjećaju i što misle o rješenju o rušenju bespravnog objekta, gospođa je počela plakati i nestala iza vrata kuće koja je trebala predstavljati njihovu idealnu vikendicu.

Nasuprot njihove kuće vidljivi su ostaci rušenja temelja i prve ploče još jedne bespravne gradnje koje je vlasnik sam uklonio proteklog vikenda. Od naših sugovornika doznajemo da je vlasnik iz Zagreba, te da je upravo ovih dana završio u bolnici zbog infarkta.

- Bit će toga još kako je krenulo, on je imao samo temelje za srušiti, a mi imamo cijele kuće. Razumijem da se treba poštivati zakon, ali onda neka on bude isti za sve, jer svuda oko nas su bespravne građevine i ima još dosta toga što je sagrađeno ili je započeta gradnja nakon tog famoznog 21. lipnja. No, samo nama se ruši. I kako drukčije da se čovjek osjeća nego kao žrtveno janje, kaže Slovenac.

Međutim, neslužbeno doznajemo da su ovi objekti tek početak akcije u kojoj će navodno samo u Istri biti uklonjeno 50-ak bespravno sagrađenih objekata. (Patricija SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)

U Vintijanu ostali samo temelji

Jedna od građevina koja se među prvima trebala naći na udaru državnih bagera je i prizemnica od 30 kvadrata uz maslinik na cesti prema Vintijanu. Na terenu smo zatekli samo temelje dok je ostatak građevine ovih dana vlasnik sam srušio. Na temeljima je vidljiv datum kad su podignuti - 30. ožujka 2012.

- Inače dobivamo obavijesti od građevinske inspekcije da će se objekti koji su bespravni, a sagrađeni nakon 21. lipnja 2011., rušiti, no u ovom slučaju nismo dobili nikakvu obavijest već smo o tome saznali na terenu, rekao nam je medulinski donačelnik Damir Demarin.
(T. G.)

 


Podijeli: Facebook Twiter