Rusi povukli odluku o intervenciji u Ukrajini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gornji dom ruskog parlamenta povukao je u srijedu odluku kojom je predsjedniku Vladimiru Putinu omogućio da pokrene vojnu intervenciju u Ukrajini, dok je NATO upozorio da Moskva ne poštuje međunaordne obveze oko Ukrajine, a njemačka kancelarka Angela Merkel zaprijetila novim sankcijama Moskvi ako se ne ubrza stabilizacija stanja na istoku zemlje.

Visoki dužnosnik Dume rekao je da je odluka, koju je zatražio Putin, znak dobre volje kako bi se ubrzao mirovni proces u Ukrajini, gdje se Rusija doživljava kao zaštitnik prava ruske manjine.

No, istaknuo je, ovlast predsjednika da pokrene vojnu intervenciju može se vrlo brzo ponovno izglasati.

"Predsjednik Rusije ima dovoljno ustavnih i zakonskih ovlasti da učinkovito utječe na stanje u Ukrajini", rekao je Viktor Ozerov, predsjednik parlamentarnog odbora za sigurnost.

"Ako predsjednik bude morao poduzeti vojne mjere, naš odbor je spreman vrlo brzo razmotriti taj zahtjev. No, nadam se da neće biti potreban", istaknuo je Ozerov.

Za odluku, koja je stupila na snagu odmah, glasovala su 153 zastupnika, a jedan je bio protiv.

Ruski parlament rijetko glasuje suprotno Putinovoj politici. Predsjednik doma je nakon glasovanja tako upitao zastupnika koji je glasovao protiv je li greškom stisnuo krivi gumb.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen istovremeno je upozorio kako nema znakova da Rusija poštuje međunarodne obveze u pogledu Ukrajine.

"Sa žaljenjem moram reći kako ne vidimo znakove da Rusija poštuje svoje međunarodne obveze", izjavio je Rasmussen na sastanku ministara vanjskih poslova članica Saveza u Bruxellesu.

"Stoga ćemo danas razmotriti odnose s Rusijom i odlučiti o idućim koracima", dodao je ne precizirajući koje je mjere Moskva propustila poduzeti.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague je, dolazeći na sastanak NATO-a, upozorio da će potpora oštrijim sankcijama rasti ako Rusija ne smiri nasilje na istoku Ukrajine i ne podupre mirovni plan ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka.

Čelnici EU-a mogli bi razmotriti uvođenje novog kruga sankcija na sastanku u Bruxellesu u petak ako Rusija dotad ne pokaže da podupire Porošenkov prijedlog.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u Berlinu je izjavila da bi se pitanje novih sankcija protiv Rusije moglo ponovno otvoriti ako se ne ubrza proces stabilizacije istoka Ukrajine.

Pohvalila je Porošenkov jednostrani prekid vatre s proruskim pobunjenicima, a Putinovu odluku da povuče ovlast intervencije u Ukrajini ocijenila "psihološki važnom".

No, Merkel je parlament podsjetila da unatoč primirju ukrajinska vojska bilježi gubitke. "Napredak je spor...Diplomatska rješenja su uvijek prvi izbor, ali ako ništa drugo ne uspije, mogli bi ponovno otvoriti pitanje sankcija", naglasila je njemačka kancelarka. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter