Rusi povratili vezu sa satelitima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruska svemirska agencija rekonfigurirala je komunikaciju s civilnim satelitima i ruskim dijelom Međunarodne svemirske postaje (ISS) nakon puknuća kabela te sateliti i postaja normalno funkcioniraju.

Roskosmos je ta uvjeravanja plasirao u javnost nakon što je državna novinska agencija RIA, pozivajući se na neimenovani izvor, prenijela da je izgubljen kontakt s većinom civilnih satelita, kao i s ruskim dijelom ISS-a nakon prekida kabela u Podmoskovlju u srijedu.

"Puknuće kabela ne utječe na funkcioniranje satelita i ISS-a", rekao je glasnogovornik Roskosmosa Aleksej Kuznjecov.

Dodao je da je agencija u stanju komunicirati i kontrolirati satelite. Po njegovim riječima, kabel je prekinut tijekom radova koje je izvodila jedna građevinska tvrtka sjeveroistočno od Moskve.

RIA je ranije prenijela neimenovani izvor koji je rekao da se kabel neće moći popraviti najmanje u idućih 48 sati. "Stručnjaci nemaju mogućnosti upravljati civilnim satelitima i ruskim dijelom ISS-a, oni vide ekipu i mogu s njom razgovarati, ali ne mogu telemetrijski upravljati", rekao je taj neimenovani izvor. 

Kuznjecov je ustvrdio da prekid kabela "nije doveo do gubitka kontrole nad orbitalnim objektima, uključujući ISS, jer je izvršena rekonfiguracija operacija u zemaljskoj kontroli". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter