Rusi piju lijekove namijenjene životinjama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sve veci broj Rusa poceo je koristiti lijekove namijenjene životinjama. Razlog nije samo ekonomska kriza koja najsiromašnije tjera da se na razne nacine snalaze pa kupuju te lijekove koji su znatno jeftiniji od onih za ljude. Možda je zapravo glavni razlog to što su neki raširili pricu da medu tim medikamentima za životinje nema falsificiranih i da su oni cesto puta efikasniji od onih koje nam prepisuju lijecnici.

Jedan od najpopularnijih takvih lijekova je gel za lijecenje uganuca konjskih tetiva. Posjetitelji ruskih sajtova koji raspravljaju o toj temi tvrde da bol prolazi brzo. Neki Sergej Logunov piše da je s tim gelom lijecio koljena, a javio se i neki veterinar s 30-godišnjim stažom koji tvrdi da on takoder koristi "konjski gel". Cijena ovog lijeka je deset dolara za pola kilograma. Slicni preparati namijenjeni ljudima koštaju pet dolara za samo 70 grama.

No nije to jedini primjer. Kremu za lijecenje kravljeg vimena sada neki koriste za lijecenje psorijaze, a šampon za pranje konjske grive i repa za lijecenje prhuta i svraba kože. Spomenutu kremu za lijecenje kravljeg vimena mnogi su poceli koristiti u razne svrhe i tvrde da im pomaže jer im rane i ogrebotine brže zarastaju.

Aleksej Smirnov iz tvrtke Farmeks iz Samare koji proizvodi kremu "Zorka", namijenjenu za lijecenje krava, kaže da kupci takvog preparata preuzimaju na sebe rizik ako ga koriste protiv psorijaze. Zanimljivo je da je "Zorka" bila zapravo napravljena kao kozmeticko sredstvo za ljude. No, proizvodac nije mogao ispuniti sve zakonske uvjete za proizvodnju preparata za ljude pa je krenuo lakšim putem jer je lijek daleko jednostavnije registrirati za životinje.

Medu veterinarskim preparatima traženi su i šamponi za macke i pse za koje neki tvrde da im pomažu bolje od onih koji su namijenjeni ljudima. Tatjana Kolcanova, predsjednica Saveza zoobiznisa, kaže da i njeni frizeri osobno koriste šampone za macke i pse.

Ruski lijecnici tvrde da su se veterinarski lijekovi poceli znatno više kupovati za lijecenje ljudskih bolesti lani poslije objavljivanja clanka u listu "Zdrav nacin života", koji je popularan medu onima koji su pristalice alternativne medicine. Zatim je i na državnom Prvom TV kanalu, u vrlo gledanoj emisiji "Malahov plus" takoder bilo rijeci o korištenju veterinarskih lijekova.

Ruski lijecnici, a ni veterinari, ne savjetuju ljudima da koriste lijekove za životinje, ali neki od njih ne vide u tome ništa štetno. To objašnjavaju cinjenicom da su u gelovima i šamponima za životinje iste komponente kao i za ljude. Zbog toga se oni s plicim džepom i odlucuju kupovati veterinarske lijekove jer su oni znatno jeftiniji od analognih za ljude.

Još jednim argumentom takvi kupci umiruju sebe: konji su skupe životinje i njih sigurno ne bi lijecili lošim lijekovima. Neosporno je da i veterinarski lijekovi prolaze fazu ispitivanja, ali je ipak razlika jer se to cini na životinjama, a ne na ljudima. Osim toga, lijekovi za životinje su dozirani na prosjecnu težinu konja ili druge životinje, a ne covjeka. Dakle, doza za konja i covjeka ne može biti ista.


Podijeli: Facebook Twiter