Rusi napali naftna postrojenja IS-a diljem Sirije

(BBC)
(BBC)

Rusko zrakoplovstvo u srijedu je izvelo "masovne napade" bombarderima dugog dometa i krstarećim projektilima na ciljeve skupine Islamska država diljem Sirije, a odsad će gađati i kamione-cisterne koji prevoze naftu u područjima pod kontrolom IS-a čim ih ugledaju, rekao je zapovjednik ruskih vojnih operacija u Siriji general Andrej Kartapolov.

Agencija RIA Novosti citirala je Kartapolova koji je rekao da su napadnuti ciljevi u pokrajinama Raqqi, Idlibu i Deiru al-Zoru, preciziravši da su bombarderi SU-34 prvi puta izveli napade na naftna postrojenja pod kontrolom IS-a. Za srijedu je, po agencijskoj vijesti, bilo planirano 100 zračnih napada, od kojih je do 13 sati izvedeno 59, pri čemu je uništeno 149 terorističkih ciljeva.

"Danas je donesena odluka da zrakoplovi ruske vojske moraju gađati kamione-cisterne koji prevoze naftu i druge proizvode u područjima pod nadzorom IS-a čim ih ugledaju", rekao je ruski general, kako ga je prenijela agencija Interfax.

Kartapolov je ustvrdio i da su ruski zrakoplovi dosad već "uništili" 500 kamiona-cisterni, ali nije rekao kojim terorističkim skupinama su oni pripadali, IS-u ili nekim drugima.

"Posljednjih su godina IS i druge ekstremističke skupine na područjima pod svojom kontrolom uspostavili ono što mi zovemo 'naftovodom na kotačima', rekao je, ustvrdivši da su kamionima-cisternama dosad prevezene tisuće tona nafte do rafinerija u Iraku, čiji velik dio je također pod vlašću IS-a.

IS nadzire većinu naftnih polja u Siriji, osobito u pokrajini Deiru al-Zoru, pa prodaja naftnih proizvoda predstavlja važan dio prihoda te džihadističke organizacije, po nekim procjenama i do 1,5 milijuna dolara na dan i to uz razmjerno nisku cijenu od 45 dolara za barel. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter