Rusi danas biraju predsjednika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rusi su u nedjelju poceli glasovati na ruskom dalekom istoku gdje su se otvorila birališta na predsjednickim izborima nakon kojih se sadašnji premijer Vladimir Putin kani vratiti u Kremlj usprkos nevidenim prosvjedima protiv njegove vlasti.

"Birališta su se otvorila na vrijeme, sve tece po planu", rekla je u telefonskom razgovoru za agenciju France Presse Oksana Balinjina, potpredsjednica izbornog povjerenstva za okrug Cukotku, na krajnjem istoku Sibira.

Buduci da se Rusija proteže kroz devet vremenskih zona, stanovnici Cukotke su prvi poceli glasovati na ovim izborima koji ce se završiti u nedjelju u 17.00 sati (18.00 sati po srednjoeuropskom vremenu) u Kalinjingradu, na zapadu zemlje.

Oko 109 milijuna biraca pozvano je na birališta, a prvi rezultati znat ce se oko 21.00 sat (18.00 sati).

Putin, glavni favorit ovih izbora, dobiva oko 60 posto glasova, po zadnjim anketama objavljenim koncem veljace.

No oporba je ucinila sve kako bi mobilizirala birace i nametnula drugi krug Putinu koji je od 2000. do 2008. obnašao dva uzastopna predsjednicka mandata, ali mu popularnost pada.

Putinovi protivnici su: komunist Genadij Zjuganov (drugo mjesto po anketama), populist Vladimir Žirinovski, milijarder i novi lik na politickoj pozornici Mihail Prohorov te politicar centra Sergej Mironov.

Oporbena koalicija koja još od parlamentarnih izbora u prosincu organizira u Moskvi prosvjede kakvi još nisu videni u zadnjih 12 godina, ove je izbore vec ocijenila nedemokratskim.

Zbog tih prosvjeda, oko 180.000 nadzornih web-kamera postavljeno je na 90.000 birackih mjesta (od ukupno 95.000) u Rusiji, na Putinovu inicijativu, kako bi se sprijecile izborne prijevare.

No izborno promatracko izaslanstvo Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Rusiji misli da postavljanje tih kamera nije jamstvo poštenih izbora, buduci da web-kamere ne mogu snimati prebrojavanje listica i ispis rezultata.


Podijeli: Facebook Twiter