Rusi bi bušotine na kopnu i Inu, Amerikanci podmorje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unatrag tri dana, otkako je Agencija za ugljikovodike u Miramarskoj ulici u Zagrebu otvorila "data room" - sobu s podacima o mogućim nalazištima nafte i plina u Jadranu, četiri su strane kompanije rezervirale svoj posjet Agenciji. Prema riječima privremene ravnateljice Agencije Barbare Dorić, do sada je ukupno 20 tvrtki poslalo upit za rezervaciju termina u sobi s podacima, u kojoj je moguće proučiti i otkupiti starija Inina istraživanja o potencijalnim nalazištima u Jadranu, kao i nove snimke norveškog Spectruma. Zainteresirani se, kaže ravnateljica, javljaju uglavnom iz SAD-a i europskih država.

Četiri termina za prve četiri kompanije, napominju u Ministarstvu gospodarstva, rezervirana su unutar naredna dva tjedna, a nalaze li se među zainteresiranima i ruski Rosneft odnosno Gazprom Neft, za sada ne otkrivaju.

Kako se može čuti, Rusi jesu zainteresirani za hrvatska nalazišta nafte i plina, no primarno ona kopnena. Predstavnici Rosnefta u srijedu su boravili u Zagrebu, gdje su se navodno sastali i s predsjednikom Nadzornog odbora Ine Sinišom Petrovićem te prvim čovjekom Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladenom Pejnovićem. Tijekom današnjeg dana iste će adrese, kao i Ministarstvo gospodarstva, obići i, kako se doznaje, predstavnici Gazprom Nefta, također zainteresiranog za otkup MOL-ovih, ali i dijela Vladinih dionica u Ini. Istovremeno, Zagrebom danas šeću i tajanstveni kazahstanski ulagači u Dina Petrokemiju, na čijem bi se zemljištu trebao graditi LNG terminal.

Za svog posjeta Zagrebu prije nekoliko dana u Ini se s predsjednikom uprave Zoltánom Áldottom sastao i pomoćnik glavnog tajnika za energetiku SAD-a Amos Hochstein, koji je dan kasnije otputovao i na sastanak s čelnikom MOL-a u Budimpšetu, Zsoltom Hernádijem. Iako su iz budimpeštanskih medija puštene neslužbene informacije prema kojima će SAD poticati ulazak stanovite američke kompanije kao trećeg partnera u Inu, upućeni u situaciju takav scenarij demantiraju. Amerikanci jesu zainteresirani za plin u Jadranu i LNG na Krku, za koji se ovih dana dogovaraju i ugovori s europskim kupcima tog plina, ali nisu zainteresirani za ulazak u Inu. (B. MRVOŠ PAVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter