Ruševina prijeti prolaznicima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zgradi na drevnom Placu u Gracišcu, nasuprot poznate crkve Blažene Djevice Marije iz 15. stoljeca, prijeti urušavanje. Kišovita jesen i zima samo su produbili pukotine koje su minula stoljeca ostavila na zgradi, u davnini interpoliranoj u srednjovjekovne gradske zidine. Stoga postoji bojazan da bi se ovaj objekt, koji u nizu povezuje i dva susjedna, mogao urušiti i prouzrociti znatne pa i nesagledive štete.

- Zgrada je pripadala Franji Ivicu, koji ju je pocetkom kolovoza 2008. godine Opcini Gracišce ponudio na prodaju za 90 tisuca eura. Buduci da je to precijenjena vrijednost za ovaj objekt, Opcina nije bila zainteresirana za kupnju, kaže nacelnik Ivan Mijandrušic.

U meduvremenu je, po informacijama koje je Opcina dobila od Konzervatorskog odjela u Puli, vlasnicom zgrade postala Nicol Raca iz Pule. Nju su konzervatori 19. listopada 2010. upozorili da zbog znatnih oštecenja zgrade i opasnosti od urušavanja mora odmah, po uputama staticara, privremenom drvenom konstrukcijom osigurati prostor ispred gradevine. Uz to, trebala je naruciti projekt sanacije gradevine i od Konzervatorskog odjela zatražiti prethodno odobrenje za radove na kulturnom dobru.

Nažalost, ništa se od toga nije dogodilo pa je Konzervatorski odjel 13. prosinca 2010. vlasnici uputio opomenu i obavijestio je da je u roku od 30 dana, dakle do 13. sijecnja 2011., dužna, kako se navodi, "izraditi projekt za sanaciju gradevine koji obavezno mora sadržavati arhitektonski snimak postojeceg stanja i staticki elaborat, dok je mjere osiguranja ljudi, okolnog zemljišta i gradevina potrebno poduzeti u roku od 15 dana od primitka ove opomene".

Ako vlasnik ne provede pravodobno propisane mjere, to ce uciniti nadležno tijelo o trošku vlasnika, odnosno imatelja, zaprijetili su konzervatori. No, zasad se, iako su istekli svi rokovi, na gracaškom Placu ništa nije promijenilo.

Nacelnik Mijandrušic vjeruje da ce konzervatori uskoro imenovati skrbnika ne bi li se nešto ucinilo za spas ove zgrade, jer osim što nagrduje urbanisticko tkivo Gracišca, definirano gradskim vratima, palacom Salomon te crkvama Blažene Djevice Marije i kapelom sv. Antuna, predstavlja veliku opasnost za prolaznike, ali i susjedne zgrade.

Mijandrušic se nada da ce vlasnik ili potencijalni skrbnik što prije poduzeti konkretne korake u skladu s nalozima konzervatora, jer se ova zgrada nalazi u samom središtu Gracišca, centralnome mjestu održavanja izložbe vina, festivala sviraca na usnim harmonikama i festivala maneštri.

Ako vlasnici u najskorije vrijeme doista nešto ne poduzmu, mogao bi se poremetiti program održavanja ovih manifestacija, koje su, uz neke druge, Gracišce svrstale medu poznatija turisticka odredišta u središnjoj Istri. Stoga se mještani nadaju dobrim namjerama vlasnika te ozbiljnosti i odrješitosti konzervatora.


Podijeli: Facebook Twiter