Rušenje bespravne gradnje u Istri: Pomer prvi na redu

Bageri su u Pomeru sa zemljom sravnili barake, mol i betonsku ploču
Bageri su u Pomeru sa zemljom sravnili barake, mol i betonsku ploču

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja nastavlja akciju uklanjanja bespravno izgrađenih objekata i na području Istarske županije. Na terenu se uz građevinske inspektore nalaze i policijski službenici te ugovorni izvođač Ministarstva.

Molovi u Pomeru bili su danas ujutro prvi na udaru bagera koji je rušio bespravno izgrađene objekte. Osim molova, u Pomeru je srušeno i nekoliko betonskih ploča uz samu obalu.

Neslužbeno smo doznali da je jedan srušeni mol bio drveni, a drugi betonski. Inspekcija nije utvrdila tko ih je izgradio. Građevinski materijal se potom kamionom odvozio na odlagalište za građevinski otpad Valmarin. Ujutro kad je bager stigao do obale molovi su već bili prazni. Vlasnici barki su očito ozbiljno shvatili obavijest inspekcije o uklanjanju. Od jednog Pomerca, koji je u blizini "rušilišta" radio na svojoj parceli, doznali smo da su na uklonjenim molovima svoje barke vezivali uglavnom domaći ljudi. Bilo je, doduše, i stranaca koji bi ljeti dolazili s gumenjacima i manjim gliserima.

- Znam da je sa svojom barkom tu došao i jedan Medulinac kada su bageri srušili molove u Medulinu. A sad je i ovdje ostao bez veza, priča nam Pomerac. Smatra da je inspekcija ovim rušenjem molova očito izabrala manje zlo, sugerirajući da na tom području ima još nelegalnih građevina. Molovi su, po njegovim riječima, bili izgrađeni na bačvama. Jednostavne građevine bilo je stoga, kaže, lako srušiti. Bolje da su pošli molovi nego nečija hiža, njegova je filozofija.

Pomer je, međutim, tek početak onoga što je Ministarstvo zacrtalo srušiti ovih dana u Istri. Bageri bi ovih dana trebali sravniti nekoliko temelja, odnosno betonskih ploča i poljskih zahoda na području općine Marčana, točnije u Kavranu i Pavićinima. Betonske ploče i jedna drvena nadstrešnica uklonit će se i u Kaželi u Medulinu te na području Marlere u Ližnjanu.

U Ministarstvu napominju će do kraja godine nastaviti s uklanjanjem bespravnih objekata po cijeloj Hrvatskoj, a izuzetak će biti obalno područje u tijeku turističke sezone, kada će se uglavnom uklanjati objekti u kontinentalnim područjima. (B. ŽIŽOVIĆ; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter