Ruše kuce i iseljavaju ljude zbog Eurosonga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Azerbajdžanske vlasti ruše kuce i iseljavaju ljude u glavnom gradu Bakuu da bi ušminkale grad za Eurosong, upozorile su u srijedu udruge za zaštitu ljudskih prava.

Zahvaljujuci svježim izdašnim prihodima od nafte i plina, vlasti su sravnile sa zemljom cijele cetvrti Bakua da bi napravile mjesta za parkove, ceste, luksuzne stanove i trgovacke centre uoci natjecanja za pjesmu Europe.

Human Rights Watch (HRW) ima podatke o prisilnom iseljenju desetaka obitelji s podrucja na kojem se gradi golema Kristalna dvorana u kojoj ce se održati popularno glazbeno natjecanje.

- Azerbajdžanska vlada ne ruši samo domove, nego uništava ljude i njihove živote, rekla je Jane Buchanan iz HRW-a dodajuci da to baca sjenu na cijeli dogadaj.

- Trebali bi odmah prekinuti nezakonita izvlaštenja, iseljavanja i uništavanja kuca te isplatiti odštetu i za gubitak domova i za duševnu bol, istaknula je.

Ured gradonacelnika i državni ured za stanovanje nisu bili dostupni za komentar, a vlasti tvrde da su stanovnicima Bakua ponudili odštetu ili zamjenski smještaj.

Protivnici gradnje tvrde i da se njome uništava šarm starog Bakua, s uskim ulicicama, trgovackim kucama i starim minaretima, nad kojima se sada uzdižu stambene i uredske moderne zgrade i neboderi.


Podijeli: Facebook Twiter