Ruralnom turizmu u Istri još milijun kuna iz IPARD-a

Vila Annabelle
Vila Annabelle

Mladenu Kancelaru i OPG-u Isabelle Milocani Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je gotovo 900 tisuća kuna za izgradnju i opremanje kuća za odmor. Isplata se temelji na IPARD programu, odnosno mjeri 302 - Diversifikacija i razvoj ruralnih gospodarskih aktivnosti.

Konkretno, Kancelaru je za izgradnju vile Kanco u Frkečima na Barbanštini isplaćeno 455.217 kuna. No, u novoizgrađeni objekt od 400 kvadrata uloženo je, veli Kancelar, znatno više u odnosu na dobivena sredstva.

- Kuća za odmor izgrađena je prije dvije i pol godine, ali novac sam dobio tek sada. Uz jednokatnicu, koji ima pet zvjezdica, nalaze se bazen i pomoćna zgrada s igraonicom. Vila je otvorena u lipnju 2014. godine, ostvarujemo puno noćenja, popunjeni smo sto dana godišnje. Najčešći gosti su Skandinavci i Englezi koji dolaze u predsezoni. Ove godine već smo bukirani više od 110 dana, najčešće rezervacije stigle su iz Njemačke, kaže Kancelar te ističe da se okućnica prostire na 2.700 kvadrata, a u vrtu pored kuće posađeno je 37 ruža.  

OPG-u Isabelle Milocani za izgradnju vile Annabelle u Farinima kod Višnjana isplaćeno je 418.032 kuna. Objekt vode supružnici Isabella i Gianfranco Milocani. Riječ je o novoj kući s bazenom, izgrađenoj lanjskog travnja.

- Digli smo kredit od 147.000 eura i sada smo dobili povrat dijela novca. Naime, prema programu IPARD, može se dobiti natrag najviše polovica uloženog. Imali smo uvjete, građevinsku parcelu na kojoj smo izgradili jednokatnicu od 120 kvadrata, sa šest ležajeva i bazenom. Objekt ima četiri zvjezdice i okućnicu od tisuću kvadrata, kaže Gianfranco Milocani. Objekt su počeli iznajmljivati lani, a bili su popunjeni tri mjeseca.

- Izgradnja je malo kasnila, dok smo riješili dokumentaciju sve se malo odužilo. Za ovu godinu bukirani smo od 18. lipnja do 10. rujna, no trebali bismo produljiti sezonu da bismo pokrili kredit ugovoren na rok od deset godina, kaže Gianfranco koji je zaposlen na recepciji jednog hotela, dok supruga radi u prodavaonici. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter