Ruralnim razvojem zadržati mlade u rodnom kraju

Oprtalj (M. MIJOŠEK)
Oprtalj (M. MIJOŠEK)

Oprtaljska općina jedna je od osam europskih općina i gradova, uključenih u projekt REN - Rural Europe Network. U projektu sudjeluje i Grad Buzet koji je uz Oprtalj jedini partner s hrvatske strane. Projekt je započeo u listopadu prošle godine u talijanskoj općini Borgo Val di Taro gdje su se sastali predstavnici pet zemalja; Hrvatske, Italije, Španjolske, Švedske i Finske, a odobren je u sklopu programa Europe For Citizens. Ukupno je vrijedan 150.000 eura od čega na Oprtalj otpada 9.100 eura.

Svaki euro iz EU-a je dragocjen

Projekt se bavi temama poput smanjenja nezaposlenosti mladih u ruralnim područjima, povećanja konkurentnosti lokalnih poljoprivrednika, primjene novih europskih direktiva na lokalnom nivou, razmjene know-howa među partnerima. Također, pomoći će se ciljanoj skupini proizvođača kako bi se poboljšala konkurentnost njihova poslovanja.

- Ovo je jedan od manjih projekata u koji je uključena oprtaljska općina, ali je na tragu nastojanja da se što više sredstva povuče iz EU fondova. Zanimljiva nam je ta mogućnost educiranja mladih o perspektivama u poljoprivredi i ruralnom turizmu kaže oprtaljski načelnik Aleksander Krt.

Cilj je interakcijom partnera doći do rješenja za povećanje konkurentnosti lokalnih poljoprivrednika i njihovih proizvoda, povećati znanja i vještina mladih poljoprivrednika o potencijalu malih lokalnih proizvodnji i stvarati prilike za aktivno sudjelovanje mladih u ruralnom sektoru, posebice ruralnom turizmu, razmjenom znanja i iskustava na međunarodnoj razini.

Projekt će trajati do lipnja 2016.

Svi partneri uključeni u projekt imaju nekoliko važnih zajedničkih značajki: starenje stanovništva, migraciju mladih ljudi te nedovoljno korištenje potencijala ruralnog sektora. Tako i na području oprtaljske općine danas živi svega 870 stanovnika u 320 obitelji. Među njima je dosta samačkih staračkih domaćinstava, iako nisu prevladavajuća kategorija

Projekt će trajati do lipnja iduće godine kada će se održati međunarodna konferencija. Općina Oprtalj će sudjelovati na deset internacionalnih seminara i konferencija u zemljama projektnih partnera, a bit će i domaćin jednog seminara namijenjenog lokalnim poljoprivrednicima, tvrtkama i drugim organizacijama kojima će prezentirati mogućnosti za razvoj projekata u ruralnom sektoru. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter