Ruralni turizam kao zamašnjak razvoja

Laureati s općinskim predstavnicima (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Laureati s općinskim predstavnicima (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Gubitkom statusa posebne državne skrbi oprtaljska općina je sa oko 1,8 milijuna kuna godišnjih poreznih prihoda, u tri godine pala na 800.000 kuna no neovisno o financijskim poteškoćama uspijeva realizirati neke od zacrtanih projekata.

 - Imamo jasne planove, znamo koje su potrebe i bez obzira na sve probleme truditi ćemo se i dalje što je moguće kvalitetnije raditi i stvarati bolje uvjete za život na ovim područjima, poručio je načelnik Aleksander Krt na svečanosti u čast Sv. Jurja, oprtaljskog zaštitnika kojom se obilježava i Dan Općine Oprtalj.

Krt je također istaknuo da je politička nestabilnost koja je obilježila proteklo razdoblje ostavila traga i na oprtaljskom području jer puno toga zavisi od funkcioniranja državnih institucija što još uvijek skoro da i ne funkcionira.

- Želim vjerovati da će nova Vlada vrlo brzo profunkcionirati u svim segmentima i uspjeti u namjerama da se ostvare uvjeti za projekte koji će pokrenuti razvoj, a isto tako da će se konačno riješiti problem teritorijalnog ustroja i decentralizacije jer će se samo tako postaviti zdravi temelji za konsolidaciju i ravnomjeran razvoj cijelog područja, istaknuo je Krt.

Sumirajući postignute rezultate u proteklom mandatnom razdoblju, Krt je posebno istaknuo značaj zone poticajne stambene izgradnje "Kavi" gdje su izgrađene tri kuće, još jedna je ugovorena, a i za ostale parcele postoji interes taklo da je upravo u tijeku novi natječaj. Riječ je značajnom projektu, rekao je Krt, jer se njime konkretno pomoglo da mladi ostanu ili se vrate živjeti u rodni kraj. Među ostalim, Krt je istaknuo da je pripremljena dokumentacija za izgradnju kanalizacijskog sustava u Livadama koja je kandidirana za sredstva EU fondova, a isto je napravljeno i za modernizaciju nerazvrstanih cesta Fakini-Golubići-Bencani.

Tradicionalne manifestacije poput Alpe Adria Folk Festa, Kestenijade ili Tuberfesta, doprinijele su prepoznatljivosti oprtaljskog područja i razvoju ruralnog turizma. Danas na području oprtaljske općine ima 683 kreveta, od toga u Istarskim toplicama 418, a u privatnom smještaju 265, turističku ponudu upotpunjavaju 32 vile sa bazenima sa 4 i 5 zvjezdica, agroturizmi, konobe i restorani, a u pripremi je i dokumentacija za jedan novi hotel, najavio je Krt. Područje je isto tako prepoznato po tartufima, kvalitetnim vinima, maslinovom ulju, medu i drugim autohtonim proizvodima.

Uzvanicima se obratio i donedavni predsjednik Općinskog vijeća Oprtlja Ivan Štokovac. Dožupanica Giuseppina Rajko i predstojnik Ureda državne uprave u Istarskoj županiji Draženko Janjušević, čestitali su na postignutim rezultatima.

Općinska priznanja

Na svečanosti su dodijeljena općinska priznanja. Za doprinos u promicanju i valoriziranju tradicijskih proizvoda, zahvalnica je uručena Mirjanu Stornogi iz Vižintini Vrhi, mladom poljoprivredniku koji se opredijelio za uzgoj češnjaka te je 2012. godine registrirao OPG. Prema dostupnim podacima Stornoga je među većim pojedinačnim proizvođačima istarskog crvenog češnjaka u Istri.

Zahvalnica je dodijeljena Nikolini Tončić, učenici petog razreda OŠ Milana Šorga Oprtalj, članici Udruge "Mali veliki mikrofon". Prošle godine snimila je svoju prvu pjesmu pod nazivom "Fora", autorskog trija Ines Prajo, Arijana Kunštek i Tihomir Preradović, s kojom je osvojila brojne nagrade, a nedavno i drugu nagradu žirija na dječjem festivalu Šareni vokali u Somboru.

U kraćem programu nastupili su mladi pjevač iz Karojbe Mateo Pilat te učenici OŠ Milana Šorga iz Oprtlja. Otvorena je izložba međunarodne Likovne kolonije, zahvaljujući kojoj je u fundusu oprtaljske općine u jedanaest godina sakupljeno 87 radova umjetnika iz Hrvatske, Slovenije i Italije, ali i iz Argentine, Brazila i drugih zemalja. O kvaliteti i izričaju radova govorili su voditelj Likovne kolonije Denis Visintin kao i likovni kritičar Marino Baldini. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter