Ruralna kultura u Šišanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stari obicaji, boškarin, nošnje, zanati, alati i strojevi prošlog su vikenda na dva dana vratili u prošlost šišansku placu u sklopu Festivala ruralne kulture odnosno Sajma Svetog Feliksa i Fortunata.

No, nije izostalo ni strucno predavanje pa je Robert Bacac kroz izlaganje "Ruralni turizam i ruralni dizajn kao potka održivog razvoja turizma malih zajednica" pojasnio kako održivost podrazumijeva iskorištavanje postojecih resursa, te predstavio prednosti Šišana kao povijesno bogatog mjesta pulskog agera.

Istaknuo je i važnost ruralnog dizajna u stvaranju doživljaja te povecanju autenticnost i kvalitete mjesta kao ruralne turisticke destinacije. Za one koji žele ulagati u ruralni turizam upucen je poziv da se jave na natjecaj koji ce biti objavljen 20. kolovoza, a više informacija moci ce se dobiti na predavanju 1. Festivala sira u Svetvincentu 28. lipnja u 18 sati.



U ponudi pod šatorom posjetitelji su mogli kupiti i degustirati autohtone proizvode, isprobati nakit, cipku, razgledati umjetnicke slike, predmete od maslinova drva i ostale rucno radene predmete.

Osim toga mogli su uživati u reviji tradicionalnih šišanskih nošnji, kalafatiranju stare batane majstora Šepuke iz Ližnjana, izložbi domacih životinja, demonstraciji rada boškarina u polju, razgledavanju starih strojeva ili degustiranju delicija koje su spravljali restoran "Vela Nera" i bistro "Le corte".

Nije izostao ni rad vršilice koja ne odlazi u "mirovinu" ni nakon prijedenih 100 godina života, a u vlasništvu je obitelji Andreani iz Valture.



Plesove mazurku i polku koji su se plesali u 19. stoljecu oživjeli su Manuela Mišan i Zlatko Lasek, voditelji plesnih tehnika i studija Rosso Latino. Oko 60 biciklista privukla je 30 kilometara duga biciklijada u organizaciji KSRA Instinct koji je za sudionike organizirao i nagradnu igru.

Tijekom sajma održan je i cooking show tijekom kojeg su gosti iz Lozza Atestina pripremali bigole, njihovu tipicnu tjesteninu, a istovremeno su se cetiri ekipe takmicile u pripremanju boškarina i pulica koje se kasnije moglo i kušati. Za ljubitelje izvrsnog vina u vrijeme trajanja sajma bila su otvorena vrata vinskog podruma Trapan.

Za dobru zabavu pobrinuli su se grupa Batana i Koktelsi na placi te Duo Magnolija i studio Rosso Latino u hotelu Vela Nera koji je organizirao latino party. Nedjeljni program sajma bio je u znaku obilaska ukopanog vojnog kompleksa bunkera i tunela Svetica-Monte Madonna. (T. GRBIC)


Podijeli: Facebook Twiter