Rupnik: Zakon o strateškim investicijama mafijaški

Konferencija za novinare Zelenog saveza
Konferencija za novinare Zelenog saveza

U Zelenom savezu protive se novopredloženom Zakonu o strateškim investicijama jer smatraju da će, pod krinkom realizacije strateških investicija, omogućiti rasprodaju nacionalnog bogatstva.

- Treba zabraniti prodaju zemljišta u vlasništvu jedinica lokalne samouprave i države te koristiti institut prava građenja, koncesije i zakupa, rekao je Josip Anton Rupnik, predsjednik Saveza zelenih. Za Zakon o strateškim investicijama kaže da je isto što i Zakon o golfu, mafijaški zakon.

Član stranke Josip Šabanović naveo je primjer dvaju kamenoloma koja se kane izgraditi na teritoriju Općine Gračišće, i to na vodozaštitnom području 3. kategorije, iako je to, tvrdi, zabranjeno odlukama RH i Županije. "Unatoč tome, Općina je odlučila izvlastiti privatne vlasnike te zemljište dati privatniku. To nije u strateškom interesu države, nego u privatnom interesu privatnog kapitalista", rekao je on.

Na pitanje jesu li točne najave iz SDP-a da pregovaraju sa zelenima uoči lokalnih izbora, Rupnik je odgovorio da Zeleni savez želi ući u razna upravljačka tijela, ali prije toga "stranačko društvo treba odrediti koji su im programi i jesu li provedivi".

Rupnik je kritičan prema gradnji nove pulske bolnice: tvrdi da nije riječ o izgradnji, nego dogradnji koja se neće ostvariti. Petnaest milijuna kuna koliko je Županija izdvojila za kupnju vodnjanske uljare moglo se usmjeriti u bolničku opremu, smatra, "a ne da se za postavljanje dijagnoze mora putovati u Gospić". (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter