Rupnik: Zakon o golfu je mafijaški

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Još kad se govorilo o usvajanju Zakona o golfu upozorili smo da se radi o mafijaškom zakonu, a isto je i s prijedlogom novog zakona koji je i dalje neprihvatljiv", rekao je na konferenciji za novinare u Puli predsjednik Zelene stranke-zelene alternative Josip Anton Rupnik.

Naglasio je da bi se saborski zastupnici prilikom izglasavanja trebali pojedinacno izjasniti jesu li za ili protiv takvog zakona, a svi koji ga podrže, dodao je, pripadaju mafijaškom klanu. Rupnik veli da je u Istri dovoljno izgraditi najviše pet golf terena koji bi se trebali ukomponirati u postojece turisticke komplekse na podrucju Pule, Rovinja, Poreca i Umaga.

Smatra da bi Sabor trebao usvojiti zakon o minimalnim standardima koji ce potencijalnim investitorima strogo odrediti kako se trebaju ponašati u prostoru.

Osvrnuvši se na "rezanje" kadrova u državnoj upravi, Rupnik smatra da je to nužno uciniti i na podrucju jedinica lokalne samouprave. - U Istri se velik broj opcina i gradova formirao iskljucivo radi politicke potrebe, dok s druge strane lokalne samouprave gotovo da i nemaju nikakve ovlasti i cesto preuzimaju poslove tvrtki koje se bave nekretninama, kaže. Dodao je da bi u Istri broj opcina i gradova trebalo smanjiti za 20 posto.

- U Hrvatskoj se može vratiti samo jedan zakon, a to je onaj o mirovinskom osiguranju koji pociva na radu, dok istinskim dragovoljcima Domovinskog rata status treba biti posebno riješen i ne smije opterecivati mirovinski fond. Svi nalogodavci gospodarske politike koja se bazirala na rasprodaji i punjenju budžeta na uvozu trebali bi se preseliti u Remetinec, rekao je Rupnik.

- Tobožnje smanjenje poreza na place opet je išlo u korist onih koji bi vec trebali biti u Remetincu. Dok Europa povecava poreze na velike zarade, mi to i dalje smanjujemo, a valjda smo jedinstveni slucaj i zbog neoporezivanja dobiti od dionica, zakljucio je.

Predsjednik pulskog ogranka Petar Lovric osudio je kontinuiranu prodaju gradskog zemljišta, rekavši da nikome nije jasno gdje taj novac i završava. Smatra da je Grad vec trebao dovoljno zaraditi od prodaje parcela i da bi vec trebalo biti dovoljno sredstava da Pula izade iz stagnacije i da se konacno riješi loša komunalna infrastruktura.


Podijeli: Facebook Twiter