Rupnik: Za sve je kriva Županija

Za sve je kriva Istarska županija - Josip Anton Rupnik (J. PREKALJ)
Za sve je kriva Istarska županija - Josip Anton Rupnik (J. PREKALJ)

- Naš program djelovanja bazirao se na zaštiti okoliša, prirode, u cilju zaštite ljudskog zdravlja, a isto tako smo željeli poticati razvoj gospodarstva. Eko-agroturizmi, eko-poljoprivrednici, to su bili naši ciljevi. Na žalost, danas u Istri nemamo nijedno obiteljsko domaćinstvo koje bi se bavilo eko-agroturizmom, i niti jedan eko-hotel. Htjeli smo omogućiti našim građanima da na malim posjedima proizvode hranu i konkuriraju na tržištu, jer cijena takve hrane na europskom je tržištu znatno veća od cijene one konvencionalno proizvedene, rekao je danas u Puli na konferenciji za novinare predsjednik Zelenog saveza-Zelenih Josip Antun Rupnik.

Po njegovim riječima, Zeleni su namjeravali više zaštititi vodozaštitna područja, jer voda je bila i bit će ključ opstanka. Po Rupniku, krivac za nerealiziranje tih projekata je Istarska županija.

- Već 15 godina u Istri uvozimo sadni materijal i potrošili smo milijune eura umjesto da smo to proizvodili kod kuće, zaposlili naše ljude. Imamo dovoljno rasadnika i više od stotinu diplomiranih agronoma. Osim toga, zaštitili bismo naše autohtono bilje, jer će to biti vrlo bitno po ulasku u Europsku uniju. Vjerojatno su osobni interesi bili važniji od interesa građana naše županije i naše zemlje. Nasuprot takvoj politici, mi smo našim građanima omogućili sadnju oko 300.000 sadnica lavande, koju su oni dobili besplatno i proizvedene su u našoj zemlji. U takvom projektu Županija nije sudjelovala.

Koliko su važni pojedinačni interesi vidljivo je iz zadnje odluke, kad je otkupljena propala privatna investicija - uljara u Vodnjanu, uz opravdanje da će se tamo razviti centar za uljarstvo, a u Poreču postoji institut koji radi na takvim projektima i posjeduje opremu i stručni kadar. Za ovakvu situaciju kriva je politika Istarske županije, jer jedno pričaju, a drugo rade, istaknuo je Rupnik.

- Među prvima u zemlji govorili smo o problematici golf igrališta i upozoravali javnost na štetne posljedice izgradnje velikog broja tih igrališta, zbog zagađenja i znatne potrošnje vode, a naročito zbog izgradnje raznih apartmana i vila za prodaju na tržištu, što je bio presedan u svijetu. Ova sušna godina je dokazala da smo bili u pravu. Tražili smo raspravu na Skupštini Istarske županije, ali do toga nije došlo. Županija je jedino naručila izradu studije, koju je platila oko 360 tisuća kuna i koja nikad nije došla pred nadležna županijska tijela, rekao je Rupnik.

Dotaknuo se i javnog zemljišta, istarskih kamenoloma, otpadnih voda, dolaska tvornice Rockwoola u Istru i na koncu termoelektrane Plomin 3. I za sve probleme povezane s time Rupnik krivca vidi u županijskom vodstvu. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter