Rupnik za ogranicavanje mandata saborskih zastupnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Ukinimo D'Hondtovu metodu i smanjimo izborni prag s pet na tri posto, prijedlog je Zelene stranke-Zelene alternative koji je ta stranka u ponedjeljak poslala na adresu resornog ministarstva.

Tu su informaciju s novinarima u Puli podijelili predsjednik zelenih Josip Anton Rupnik i predsjednica njihove županijske organizacije Gordana Ferencic. Rupnik je pojasnio da je sada, prije održavanja lokalnih izbora, prava prilika za mijenjanje izbornog zakonodavstva.

Predlaže uvodenje neposrednog glasanja za zastupnike u Saboru i ogranicavanje njihovog mandata na najviše dva uzastopna, nakon cega cetiri godine ne bi imali pravo na ponovno kandidiranje.

Kazao je i ono što vec dugo ponavlja - da je mjesto saborskog zastupnika jedino radno mjesto za koje nisu potrebni nikakvi uvjeti. Po njemu je to kršenje temeljnih ljudskih prava buduci da svaki radnik prije zapošljavanja mora ispunjavati uvjete koje traže poslodavci.

Osvrnuo se i na, kako naglašava, preveliki broj opcina u Hrvatskoj. Smatra da je nužan zakon kojim ce se ukinuti opcine s manje od tisucu stanovnika i one koje ostvaruju male prihode po stanovniku. Istaknuo je da se ne može dogadati da pojedini župani imaju veca primanja od premijera, da gradonacelnici imaju vece place od župana, odnosno nacelnici od gradonacelnika.

Novinarima je podijelio i podatke o placama i prihodima u istarskim gradovima i opcinama iz kojih je vidljivo da neki nacelnici imaju više place od pojedinih gradonacelnika.

Rupnik naglašava da je takva situacija neodrživa i da bi neke opcine trebalo jednostavno ukinuti i zamijeniti ih mjesnim odborima, koji bi, pak, trebali dobiti vece ovlasti no što ih trenutno imaju.

Sad je sve na nama

- Ne slažem se s nekim ocjenama da nije bilo informacija o ulasku Hrvatske u EU, kazao je Rupnik komentirajuci rezultate referenduma. Kazao je da je razocaran malim odazivom gradana te da tek sada "o nama ovisi kako cemo dalje živjeti".


Podijeli: Facebook Twiter