Rupnik: Ukinuti županije i formirati sedam regija

Kandidati Zelenog saveza (M. MIJOŠEK)
Kandidati Zelenog saveza (M. MIJOŠEK)

Pod motom "Hrvatska-ekološka oaza Europe "stranka Zeleni savez odlučila je izaći na ove parlamentarne izbore u 8. jedinici. Na predstavljanju programa i kandidata s liste u četvrtak, predsjednik Zelenog saveza i nositelj liste Josip Anton Rupnik naglasio je da se njihov cjelokupni program temelji na ekologiji, energetici, socijalnom i ekonomskom programu te preustroju lokalne samouprave u zemlji.

Naglasio je da će se i dalje žustro zalagati za razvoj eko-poljoprivrede, eko-agroturizma i eko turizama, suprotstavljajući se pritom uvozu, proizvodnji i distribuciji GMO hrane. Rupnik je podsjetio da se upravo Zeleni savez još 1998. godine borio protiv koncepta Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun za kojeg se, dodao je, sada pokazalo da je potpuno promašen.

- Tehnologija MBO koja je predviđena i usvojena od nadležnih tijela u zemlji za nas je bila neprihvatljiva, a takav način zbrinjavanja otpada inicirale su 2006. godine cementare koje će od toga imati koristi jer će se u postrojenjima proizvoditi RDF gorivo za potrebe cementara, rekao je Rupnik.

Zeleni se među ostalim zalažu za korištenje obnovljivih izvora energije te predlažu da se kod ispuštanja CO2 treba ugraditi ekološka naknada koja bi u prvoj fazi bila 8 eura po toni, a dijelile bi je općine gradovi i županije. Smatraju da je važan segment u razvoju gospodarstva promet te da bez kvalitetnog, brzog i jeftinog prijevoza nema razvoja gospodarstva.

- Pored dovršetka izgradnje autoceste od granice prema Kopru i od granice prema Ptuju i u Istri dovršetak prema Rijeci, bitnu ulogu u razvoju povoljnijeg prometa ima željeznički promet koji je iz godine u godinu sve lošiji, kazao je Rupnik, dodajući da strateška investicija u sadašnjoj gospodarskoj situaciji mora biti ona koja bi u najkraćem roku zaposlila najmanje tisuću ljudi i koja bi u svojoj realizaciji koristila najmanje 50 posto i više proizvoda od domaće industrije.

"Strateška investicija bi omogućila da se proizvod ujutro izradi, proda u podne, a navečer naplati", kazao je Rupnik, dodajući da se zalaže i za ukidanje županija koje bi podijelio u ukupno sedam regija. Bile bi to centralna Hrvatska, Podravko-međimurska regija, Slavonija, Dalmacija, Primorsko-goranska-lička, Istarska i Grad Zagreb. Uz to zalaže se i za spajanje pojedinih ministarstva čime bi se smanjio njihov broj, a traži i ukidanje državnih agencija čiji se rad preklapa s radom nadležnih ministarstava. Na kraju je  zaključio da je u Hrvatskoj najveći problem pravosuđe kojeg smatra najvećim krivcem za tešku situaciju u kojoj se zemlja nalazi.

Druga na listi Gordana Ferenčić, naglasila je da im je prioritet formiranje socijalnog fonda za mlade koji bi se koristio za zapošljavanje mlade stručne snage na način da se do tri godine mogu zaposliti na određeno vrijeme na javnim poslovima.

- Želimo ukazati i na veliku nepravdu prema ženama koje idu u mirovinu i to pogotovo sada kada se u mirovinski staž ubrajaju sve godine provedene na poslu. Nepravda se očituje u tome da se mirova smanjuje svim ženama koje su rađale djecu jer se u radni staž ubraja naknada koju primaju za vrijeme porodiljnog dopusta i to kada majke ili drugi bračni drug zbog porodiljnog na period od tri godine, primaju minimalnu naknadu, čime se bitno umanjuje njihova mirovina, zaključila je Ferenčić. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter