Rupnik tražio podršku za povećanje ekološke rente

Rupnik tražio povećanje ekorente tvornicama-zagađivačima sa sadašnjih 18 kuna na 8 eura
Rupnik tražio povećanje ekorente tvornicama-zagađivačima sa sadašnjih 18 kuna na 8 eura

Nemoj da te navlače s tim koncesijama o turističkom zemljištu, bit ćeš odgovoran za svaki potpisani ugovor, poručio je nezavisni županijski vijećnik Damir Kajin na aktualnom satu Županijske skupštine svom sugrađaninu, istarskom županu Valteru Flegu.

Kajinu se obratio županijski pročelnik za održivi razvoj Josip Zidarić odgovorivši da su cijene uređene Vladinim uredbama te da je navedena tvrtka jedina dala ponudu.

"Grad Poreč nas je tražio da se požurimo s dodjelom koncesija, a županiji će stizati dodatni prihod - od 2 do 4 posto od prijavljenog prometa na plažama, odgovorio je Zidarić.

- Regija smo s najviše malignih oboljenja, a u svakoj drugoj obitelji postoje problemi s tom bolešću, kazao je Mario Radešić (HL) upitavši župana zbog čega je županija s tvrtkom Holcim potpisala pismo namjere prema kojem bi se iz ŽGCO Kaštijun opasni briketirani otpad RDF (SRF) čijim izgaranjem nastaju kancerogeni dioksini završavao u dimnjacima u Koromačnu.

"Nije definirano gdje će ići RDF otpad s Kaštijuna, a o tome će se odlučiti na temelju struke i kriterija ponude tržišno najboljih uvjeta", odgovorio je župan Flego. Radešića je zanimalo što se radi po pitanju spašavanja istarskog gospodarstva, na što mu je župan Flego kazao da se s 2, 3 ili 5 milijuna kuna županijskih potpora ono ne može spasiti, već samo potpomoći.

Uz pomoć saborskih zastupnika i svih koji su u mogućnosti radi se na pokretanju ciklusa proizvodnje stavljanjem u funkciju vojnih nekretnina, neiskorištenih poljoprivrednih potencijala, nastavkom izgradnje Ipsilona, gradnjom lučkog terminala u Puli, gradnjom četiriju novih škola u Istri, korištenjem EU fondova i borbom za decentralizaciju, zaključio je Flego.

Josip Anton Rupnik (Zeleni) je zatražio podršku Istarske županije prijedlogu njegove stranke Vladi RH da se, sukladno Kyoto sporazumu, povisi ekološka renta tvornicama-zagađivačima sa sadašnjih 18 kuna na 8 eura pri čemu bi polovica sredstava išla lokalnoj samoupravi, a druga polovica županiji. To bi na godišnjoj razini moglo iznositi 30 milijuna kuna, kazao je Rupnik, ali nije dobio decidiranu podršku. (A. DAGOSTIN: snimio M. MIJOŠEK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter