Rupnik: Prezentirajte podatke o kvaliteti vode

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Podržavamo Hrvatsku biskupsku konferenciju, koja je uspjela napraviti pritisak na Vladu i tako barem privremeno sprijecila pokušaj privatizacije hrvatskih vodenih resursa.

Iako ce Vlada iz procedure povuci zakonske izmjene kojima se predlaže pretvaranje Hrvatskih voda u trgovacko društvo, sumnjamo da se radi tek o prvom cinu i da cemo uskoro svjedociti novom pokušaju privatizacije", rekao je na konferenciji za novinare u utorak predsjednik Zelene stranke-zelene alternative Josip Anton Rupnik.

Naglasio je da nedavni pokušaj Vladu vraca u vrijeme Sanaderove vlasti, kada su se, veli, pokušavali donijeti zakoni koji su nakon pritiska ipak bili povuceni.

- Još nismo sigurni što ce se dogoditi s vodenim resursima u Hrvatskoj, koji su itekako zanimljivi lobistima, buduci da je Hrvatska nakon Norveške i Islanda treca zemlja po bogatstvu vodom. Zakon se sada povlaci, ali pitanje je do kada, rekao je Rupnik. Dodao je da se u Hrvatskoj 80 posto vode koristi iz vodovoda, dok je ostatak nekontroliranog porijekla.

Rekao je da stanovnici Istre vec dugo nemaju nikakvu informaciju o kvaliteti vode koju piju te da nikada nije bila prezentirana ni analiza one iz akumulacijskog sustava Butoniga.

"Pozivamo nadležne institucije u Istri da gradanima prezentiraju te podatke", kazao je Rupnik. Naglasio je da Puljani placaju najskuplju vodu u Hrvatskoj, koja je po cijeni u rangu s Tokiom i Parizom. Predsjednik pulske podružnice ove stranke Petar Lovric veli da je još prije cetiri godine upozorio da Istarski vodozaštitni sustav (IVS) uvodi naknadu od jedne kune po utrošenom kubiku vode za gradane.

- Time IVS mjesecno od gradana ubire 1,5 milijuna kuna, a cinjenica je da se radi o firmi koja se priprema za privatizaciju, ne bi li se novcem gradana dokopala najveceg bogatstva. Na uplatnicama Vodovoda istaknuta je naknada za korištenje vode, naknada Hrvatskim vodama za zaštitu voda, a na istoj uplatnici naknadu od jedne kune ubire i IVS.

U sve se ukljucila i Herculanea, koja uzima svoj dio, odnosno naknadu za razvoj javne odvodnje. To je obicna pljacka jer, da nema tih nameta, gradani bi vodu placali po cijeni od 1,6 eura, a ovako cijena u konacnici iznosi cak tri eura po kubiku, rekao je Lovric.

Apelirao je na predsjednika Županijske skupštine Dina Kozlevca i župana Ivana Jakovcica da pozovu gradane na bojkot placanja tih nameta, baš kao što je, tvrdi, Jakovcic pozvao na neplacanje TV pretplate.

Lovric istice da Pula ima najvišu cijenu vode za domacinstva te da ona u rijeckom kucanstvu iznosi 6,92 kune, u Splitu 6,93, Osijeku 10,43, Zagrebu 11,22, dok Puljani po kubiku placaju 13,54 kune. Isto je, tvrdi, i za gospodarske objekte: Rijeka vodu placa 12 kuna, Split 10,11, Osijek 14,32, a Pula cak 23,39 kuna po kubiku.


Podijeli: Facebook Twiter