Rupnik: Presuda svim zelenima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Enigmu Rockwoola bi trebao rašcistiti USKOK, kazao je na konferenciji za novinare predsjednik Zelene stranke-Zelene alternative Josip Anton Rupnik, komentirajuci nepravomocnu presudu Opcinskog suda u Puli, kojom su Rupnik i njegova stranka kažnjeni zbog, po procjeni suda, iznošenja neistinitih informacija o Rockwoolu u javnosti.

Rupnik i stranka su kažnjeni s po 20 tisuca kuna te troškom objave presude u medijima radi naknade štete tvornici kamene vune u Picnu.

Iako se radi o nepravomocnoj presudi, Rupnik nije htio odustati od komentiranja njenog sadržaja. Tako je rekao da je presuda vjerojatno dirigirana "s druge strane, a sutkinja je to poslušala", što zakljucuje i prema tome što je presuda trebala biti donesena u roku od 15 dana, a on ju je dobio nakon 11 i pol mjeseci. Zato je pozvao USKOK "da se pozabavi Opcinskim sudom u Puli, koji je dirigiran".

Po njemu je nepravomocna presuda, koju je donijela sutkinja Mirna Franciškovic, presedan. Kaže da ne postoji slucaj u kojem je neka politicka stranka kažnjena zbog zastupanja vlastitog programa u javnosti.

- Ovo nije samo presuda našoj stranci, vec svim "zelenima" koji se zalažu za ocuvanje okoliša. U njoj je iznijeto puno neistina bez egzaktnih dokumenata, kazao je Rupnik.

Napomenuo je da sud nije uzeo u obzir to što je zemljište u Picnu prodano Rockwoolu po puno nižoj cijeni od tržišne, da je i sam direktor IDA-e Darko Lorencin na sudenju priznao da danski investitori nisu željeli da se predugovor i ugovor objavljuju u javnosti, te da su nadležne inspekcijske službe utvrdile nepravilnosti u radu tvornice.

- USKOK bi trebao štititi gradane, njihovo pravo na zdravlje i cisti okoliš. Ovo je ubijanje s predumišljajem. Svima koji su došli uništavati nije mjesto ovdje, zakljucio je Rupnik.


Podijeli: Facebook Twiter