Rupnik poziva: Javite što znate o Hypu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Skupština Istarske županije i njeni odbori ne rade ono što bi trebali raditi jer ne raspravljaju o važnim problemima te ne utjecu na opcine i gradove da se neki problemi riješe, ustvrdio je županijski vijecnik i predsjednik Zelene stranke-Zelene alternative Josip Anton Rupnik na konferenciji za novinare u Pazinu.

Založio se za hitnu skupštinsku raspravu o stanju u istarskom gospodarstvu kako bi se analiziralo poslovanje tvrtki i upoznalo vijecnike s aktualnim stanjem umjesto da se za probleme sazna onda kada su radnici vec na ulicama.

U osvrtu na energetiku Rupnik je ustvrdio da je izmjenama županijskoga prostornog plana dozvoljena izgradnja TE Plomin 3. "Onaj tko želi to realizirati nece nas puno pitati na što da gradi TE Plomin 3, na ugljen ili na plin", tvrdi Rupnik.

Ponovio je da Istri ne trebaju deponiji, ali i podsjetio da je zahtjev EU-a da se reciklira 50 posto otpada, dok je Istra u svom Planu gospodarenja otpadom do 2015. planirala recikliranje 25 posto otpada.

Podsjetio je i na zakljucke Županijske skupštine iz prosinca 2008. o Rockwoolu po kojima ništa nije ucinjeno pa tako nije osnovana niti Agencija za zdrav okoliš, a nije održana niti izvanredna Skupština o toj problematici.

Pozvao je sve gradane koji imaju bilo kakve informacije o radu Hypo banke da im se jave u stranku. Rupnik se nada jacim aktivnostima istražnih organa u Hrvatskoj vezano za ovdašnje poslovanje te banke. (S. BENIC)

Županija kod Hypo banke imala 27 milijuna kuna kredita
Od 1998. do 2000. Istarska županija se sedam puta zadužila kod Hypo Alpe-Adria banke za ukupno 27.698.172,25 kuna. Krediti su bili namijenjeni za održavanje i opremanje zdravstvenih ustanova, investicijsko održavanje nerazvrstanih cesta, izgradnju i rekonstrukciju škola, kao i za poticanje razvoja malog gospodarstva. Svi su krediti otplaceni 2008. Takav je odgovor Rupnik dobio od županijskog odjela za proracun i financije te ga je proslijedio austrijancima Rolfu Holubu i Peteru Pilzu koji su prošli tjedan bili u Istri vezano za aferu Hypo. Rupnik ocekuje nadopunu odgovora konkretnim podacima o školama i svemu ostalom gdje su ti novci utrošeni.


Podijeli: Facebook Twiter