Rupnik: Plomin 3 po Rockwoolovom scenariju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prije tocno 15 godina trebao je biti raspisan referendum o tome treba li termoelektrana Plomin 2 biti na ugljen, no od toga nije bilo ništa, a danas se gradanima Istre servira isti scenarij kad je rijec o izgradnji TE Plomin 3, upozorio je na konferenciji za novinare predsjednik Zelene stranke-zelene alternative Josip Anton Rupnik.

Smatra nedopustivim što studija o Plominu 3 nije dostupna javnosti, a ni sam je nije mogao dobiti ne bi li je proslijedio novinarima.

Za Rupnika, ta je studija manjkava jer ne sadrži dio o utjecaju na zdravlje ljudi, a na više od tisucu stranica, osim ugljena, nije ponuden nijedan drugi energent. Rupnik pojašnjava da je studiju izradila tvrtka Ekonerg i da javnost nije imala priliku na javnoj raspravi uputiti svoje primjedbe, naglasivši da su za primjedbe zaduženi iskljucivo clanovi nadležnog povjerenstva, a to su, u Istri, županijski procelnik za prostorno uredenje Josip Zidaric, labinski gradonacelnik Tulio Demetlika i kršanski nacelnik Valdi Runko.

- Osim što je u izradi studije bilo angažirano stotinu ljudi, nedopustivo je da se tako znacajan dokument donosi u tajnosti te da nitko u ovom trenutku ne zna tko ju je i koliko platio, premda je završena prije mjesec dana. Sve to daje naslutiti da ce gradani, baš kao i u slucaju Rockwoola, biti dovedeni pred gotov cin, smatra Rupnik. Dodao je da Županijska skupština ignorira njegov zahtjev da se na dnevni red sjednice stavi rasprava o Plominu 3.

Po njegovim rijecima, žalosno je da se uopce takva studija stavlja u optjecaj jer je po prostornom planu Republike Hrvatske na snazi moratorij po kojem se do 2015. godine u Hrvatskoj nece moci graditi ni istraživati mogucnost izgradnje termoenergetskih objekata na ugljen, a to je, tvrdi, definirano i važecim županijskim prostornim planom, koji ne dozvoljava izgradnju termoelektrane snage 500 MW, ali ni upotrebu ugljena.

- Cijelo se vrijeme govori da nam treba energija, no javnost nema konkretne podatke i pokazatelje o potrebama, kao ni analize na koji nacin smanjiti potrošnju elektricne energije te kako stimulirati i domacinstva da to cine. Zbog cijele situacije oko Plomina može se naslutiti da se treci blok želi graditi ne bi li tu energiju koristio jug Dalmacije, veli Rupnik, upitavši se otkud nekome pravo da ne poštuje važeci moratorij, nudeci pritom i odgovor.

- Više je nego jasno da se pogoduje multinacionalnim kompanijama i da se inzistira na ugljenu jer se nekome nešto obecalo. Želimo da se što prije podastre ugovor koji HEP ima sa suvlasnikom, njemackom tvrtkom RWE, jer je i jedna od nadležnih revizorica 2007. godine upozorila na manjkavost tog ugovora, koji javnost nije vidjela, tražeci pritom da se on izmijeni. Zbog aktualne situacije pitamo se je li istina da je RWE u sedam godina uspio vratiti 13 milijuna eura uloženog kapitala te da je u Plomin za to vrijeme putem stranih brodara uvezeno cak 700 tisuca tona ugljena, rekao je Rupnik. Dodao je da o TE Plomin 3 trebaju na referendumu odluciti gradani.

Naglašava da se Istra treba okrenuti korištenju obnovljivih izvora energije te da je više nego apsurdno da svega pet kilometara od Plomina prolazi plin, koji se zbog necijih interesa namjerno stavlja u drugi plan. Takoder tvrdi da su HEP-ova obecanja da ce se korištenjem nove tehnologije manje zagadivati okoliš samo price za malu djecu, upozorivši da se ovakvi kapitalni projekti ne mogu realizirati na temelju obecanja, vec iskljucivo slijedom konkretnih i strucnih analiza.

Pritom je prozvao Vladu da prestane obmanjivati javnost i, ako doista planira riješiti problem struje, neka se hitno okrene korištenju obnovljivih izvora energije, što je praksa i u svijetu. (D. BAŠIC-PALKOVIC)

Zidaric: Studija ide u javnu raspravu
Clan strucnog povjerenstva za istarsku termoelektranu Josip Zidaric demantirao je Rupnikove tvrdnje, rekavši da nije istina da je studija tajna. Po njegovim rijecima, clanovi povjerenstva, koje izmedu ostalog cine i predstavnici raznih ministarstava, uputili su svoje primjedbe na razmatranje Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva.
- Nakon što ih ono razmotri i nakon što izradivac studije priloži odgovore na primjedbe, studija ce ici u javnu raspravu, a gradani ce reci svoje mišljenje i dati primjedbe koje ce se ponovno uputiti resornome ministarstvu, rekao je Zidaric. Pritom nije otkrio ni broj ukupno upucenih primjedbi clanova povjerenstva. Koje su pak primjedbe uputili istarski predstavnici takoder nije želio reci, kazavši da procedura nalaže da se one prvo proslijede nadležnome ministarstvu. Što se tice cijene izrade studije, rekao je da to kao narucitelj placa HEP.


Podijeli: Facebook Twiter