Rupnik: Netko mora odgovarati zbog nestašice vode

Ilustracija (J. PREKALJ)
Ilustracija (J. PREKALJ)

U što se troši novac koji građani plaćaju kao namete uz račune za vodu, upitao se na konferenciji za novinare predsjednik Zelenog saveza Josip Anton Rupnik govoreći o problemu nestašice vode u Istri. Po njemu se redukcija zbog tih nameta nije smjela dogoditi, već se novac trebao uložiti u zaštitu postojećih izvora, otkrivanju novih i pravilno gospodarenje najvažnijim resursom.

Naglašava pritom da njegova stranka nije dobila odgovor od nadležnih koliko je tvrtka Istarski vodozaštitni sustav dosad prikupila novca od naknade od jedne kune po kubnom metru utrošene vode, koliko plaća svaki potrošač u Istri. Kao glavne krivce za nestašicu vode na Poluotoku Rupnik ističe Hrvatske vode i Istarsku županiju.

Smatra da su institucije trebale poduzeti sve da do nestašice ne dođe. Predlagali su još ranije, ističe, da Hrvatske vode pređu iz Ministarstva poljoprivrede u nadležnost Ministarstva zaštite okoliša, kao i da se briga o vodi u Istri prepusti županijskom Odsjeku za zaštitu prirode i okoliša.

- Nema prljavijeg grada u Hrvatskoj od Pule, a mogli smo dočekati goste u zelenilu. U Puli se međutim zatvaraju bunari zbog zagađenja jer nitko nije vodio brigu o njihovoj zaštiti. Ista je situacija u cijeloj Istri. Županija daje vodozaštitna područja za korištenje u druge namjene. Zbog ovakve se situacije mora pokrenuti odgovornost službi i pojedinaca, kaže Rupnik te podsjeća da su Zeleni još prije 14 godina predlagali da svi gradovi u Istri izgrade pročistače i time osiguraju vodu za industriju i poljoprivredu.

- Obećano nam je da će Istra biti druga Toscana, ali ta talijanska regija ima vode, a mi zbog nerada Županije nemamo, ističe njegov stranački kolega Josip Šabanović. Po njemu Istra bez vode ne može napredovati ni u turizmu, a u pitanje dolazi i njen opstanak. (B. ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter