Rupnik: Ne treba nam HEP-ov "Plomin C"!

Josip Anton Rupnik  (D. MEMEDOVIĆ)
Josip Anton Rupnik (D. MEMEDOVIĆ)

Predsjednik Zelenog saveza Josip Anton Rupnik upozorio je na današnjoj konferenciji za novinare da iako je ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja dalo suglasnost županijskom Prostornom planu i time kao energent u TE Plomin 3 izbacilo ugljen, još uvijek nema konačne potvrde Vlade da će se u Plominu koristiti plin ili obnovljivi izvori energije.

-Očekujemo da definitivnu odluku protiv ugljena što prije donese i nadležno Ministarstvo gospodarstva kako bi se trajno zaustavio ovaj ekonomski i ekološki loš projekt o čijim štetnim posljedicama upozoravamo već više od dvadeset godina. Nevjerojatno je da si Vlada uzima za pravo da odlučuje na štetu građana, a sve kako bi zadovoljila pohlepa lobista koji kroz ugljen, vide isključivo milijunsku zaradu. Javnost se cijelo vrijeme obmanjuje tezom o nezagađivanju te da će se dva puta povećati proizvodnja, a čak tri puta smanjiti zagađivanje na osnovu novih tehnologija, što su nebuloze. Gospodarski razvoj zemlje treba se temeljiti na održivom razvoju i Vlada treba uložiti sve napore za korištenje obnovljivih izvora energije, poput vjetra i sunca, kaže Rupnik.

Po njegovim riječima, plin je od svih fosilnih neobnovljivih izvora energije najčistiji energent i trenutno najpoželjniji u čitavom svijetu. "Dugo smo čekali da plin krene iz našeg podmorja i sada kada u blizini prolazi, neki ga ne žele za proizvodnju energije. Termoelektrane na ugljen su pored nuklearnih centrala jedan od najvećih zagađivača prirode i vrlo negativno utječu na zdravlje ljudi. Također, treba znati da takav pogon na ugljen ne zagađuje samo Labinštinu jer plinovi odlaze sve do Venecije i Gorskog kotara, upozorio je Rupnik. Smatra da je potrebno hitno napraviti energetsku bilancu jugozapadne Hrvatske i vidjeti potrošnju i potrebu u budućnosti te na osnovu takve bilance planirati izvore energije.

-Od HEP-a tražimo da podastre podatke o gubicima na mrežama i to će biti jedan dokaz, da nam ne treba zaduživanje kako bi izgradili HEP-ov Plomin C, rekao je Rupnik te se na kraju zapitao "kako je moguće da se u Plominu planira vrijednost investicije od 850 milijuna eura, dok su EU standardi  da jedan megavat  investicije košta milijun eura, pa ako se zna bi Plomin treba imati 500 megavata, po toj bi logici investicija trebala koštati 500 milijuna eura". (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ) 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter